FP cere numirea unul consiliu de supraveghere pe patru ani la Hidroelectrica: Extraordinara poveste de succes riscă să fie pusă în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greg Konieczny, şeful FP
Greg Konieczny, şeful FP

Reprezentanţii Fondului Proprietatea se declară dezamăgiţi de faptul că Ministerul Energiei a ales să propună un alt consiliu de supraveghere interimar la Hidroelectrica, solicitând astfel numirea unor membri pe patru ani.

„Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat”, a declarat Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea şi Manager de Portofoliu.

Reprezentanţii FP consideră că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta.

„Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt”, susţine Konieczny.

El precizează că menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul (listarea, n.r.) Hidroelectrica.

„Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români /contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi”, mai arată Konieczny.

Fondul susţine că, potrivit interpretării sale a dispoziţiilor de guvernanţă corporativă, dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un Consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului Consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile Hidroelectrica.

„Dorim să reiterăm faptul că lista de 84 de candidaţi care au participat la procesul de selecţie anterior poate furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Supraveghere”, mai arată FP.

Ministerul Energiei a transmis săptămâna trecut către Hidroelectrica propunerile sale privind noii membri ai consiliului de supraveghere al producătorului de energie. Aceştia vor fi numiţi provizoriu, pentru o perioadă de patru luni, potrivit unui document publicat pe site-ul producătorului de energie.

Propunerile ministerului sunt Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu.

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din 19 aprilie.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din iunie 2012 până în iunie 2016, însă procedura a ajutat-o să devină cea mai valoroasă companie românească, în present. Planurile de viitor vizează o listare a companiei la bursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite