Fonduri europene pentru livezi. Cât te costă utilajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri europene pentru livezi. O livadă de meri ar aduce un profit destul de consistent
Fonduri europene pentru livezi. O livadă de meri ar aduce un profit destul de consistent

O livadă de cinci hectare de meri şi de peri ar putea aduce un profit de aproximativ 50.000 de euro, estimează specialiştii în pomicultură.

Pentru a începe o livadă aţi avea nevoie, pe lângă teren, de un tractor horticultor (aproximativ 25.000 de euro), freză palpator (aprox. 8.000 de lei), maşină de stropit (aproximativ 9.000 de lei), echipament de fertilizare (aprox. 2.500 de lei), o motocositoare (2.000 de lei), foarfecă electrică (aprox. 1.000 de lei) şi o remorcă pentru transport (aprox. 6.000 de lei). 

Ministerul Agriculturii speră ca prin „Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, cu fonduri europene, să revitalizeze pomicultura din România. Pentru a obţine fonduri europene pentru pomicultură puteţi apela la forma de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Aveţi la dispoziţie măsura „121 – modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă sunteţi tânăr, „112- tinerii fermieri”.  

Uniunea Europeană va aproba până la jumătatea lunii aprilie, o variantă finală a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care este valabil până în anul 2020. Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat.  

Fonduri europene pentru pomicultură. În ce puteţi investi banii

Fonduri europene pentru pomicultură. În ce puteţi investi banii Aceleaşi documente ale Ministerului Agriculturii arată, printre altele, tot în ceea ce priveşte fondurile europene pentru pomicultură, cheltuielile eligibile sunt limitate la: 

a) Reconversia plantaţiilor existente, inclusiv costurile pentru defrişare, materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare. 

b) Înfiinţarea de plantaţii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregatirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare. 

c) Înfiinţarea de plantaţii cu material săditor şi portaltoi, 6 inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare. 

d) Construcţia, modernizarea şi dotarea spaţiilor de depozitare şi a unitatilor procesare la nivelul exploataţiei. 

e) Achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de maşini/utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv; 

f) Achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci si semiremorci specilizate în scopul comercializării produselor în cadrul lanţurilor scurte; 

g) Amenajarea, construcţia şi dotarea spaţiilor de desfacere din cadrul exploataţiei. 

h) Investiţii care vizează îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale exploataţiilor pomicole (creşterea eficienţei energetice a clădirilor, modernizarea şi infiinţarea sistemelor de irigaţii la nivelul exploataţiilor, achiziţionarea de instalaţii de producere şi utilizare a energiei regenerabile la nivelul exploataţiei). 

i) Achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci.

Fonduri europene pentru pomicultură. Planurile Ministerului Agriculturii

Scopul investiţiilor sprijinite prin fonduri europene pentru pomicultură este creşterea competitivităţii exploataţiilor pomicole prin dotarea cu utilaje şi echipamente, modernizarea şi/sau extinderea clădirilor, înfiinţarea de plantaţii, reconversia plantaţiilor existente şi prin creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole.

De asemenea, în documentaţia Ministerului Agriculturii se mai spune că sprijinul acordat prin fonduri europene pentru pomicultură va contribui la: 

  • creşterea competitivităţii, diversificarea producţiei, creşterea calităţii produselor obţinute şi îmbunătăţirea performanţei generale a exploataţiilor pomicole;
  • creşterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă şi a comercializarii directe a produselor obţinute; 
  • eficientizarea costurilor de producţie prin promovarea producerii şi utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei;
  • conformitatea cu standardele comunitare.
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite