FMI revizuiește previziunile referitoare la economia chineză pentru perioada 2023-2024

0
Publicat:

Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit estimările privind creşterea în 2023 şi 2024 a Chinei, a doua economie mondială, în urma redresării "solide" după pandemie, transmit Reuters şi Xinhua.

Logo Fondul Monetar Internațional
Fondul Monetar Internațional Foto: Shuttertsock

Anul acesta, PIB-ul Chinei ar urma să înregistreze un avans de 5,4% (faţă de un nivel de 5% previzionat la publicarea raportului "World Economic Outlook", în octombrie). Creşterea ar urma să încetinească anul viitor la 4,6%, din cauza dificultăţilor din sectorul imobiliar al Chinei şi a cererii externe reduse, deşi este o expansiune mai ridicată faţă de nivelul de 4.2% previzionat luna trecută de instituţia financiară internaţională.

Revizuirea în creştere vine după măsurile adoptate de autorităţile de la Beijing pentru sprijinirea economiei, inclusiv emiterea de obligaţiuni suverane de 1.000 miliarde de yuani (137 miliarde de dolari).

Aceste proiecţii reflectă o revizuire în creştere cu 0,4 puncte procentuale, atât în 2023 cât şi în 2024, faţă de previziunile FMI din octombrie”, a afirmat marţi Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

Pe termen mediu, creşterea ar urma să încetinească gradual la aproximativ 3,5% până în 2028, pe fondul productivităţii reduse şi a îmbătrânirii populaţiei, estimează Gopinath.

Anterior, previziunile FMI pentru China erau sumbre

La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internațional estima faptul că creșterea economică din China s-a înrăutățit, iar avansul economiei mondiale rămâne scăzut și inegal, în ciuda „solidarității remarcabile” a PIB-ului SUA.

FMI a menţinut la 3% previziunile privind creşterea economiei mondiale în 2023, dar le-a redus pe cele pentru 2024 cu 0,1 puncte procentuale, faţă de prognoza precedentă, de 2,9%. PIB-ul mondial a crescut cu 3,5% în 2022.

Economia mondială continuă să se redreseze în urma pandemiei, a invadării Ucrainei de către Rusia şi a crizei energetice din 2022, dar tendinţele de creştere sunt din ce în ce mai divergente pe plan global, iar perspectivele pe termen mediu sunt „mediocre”, le-a spus jurnaliştilor economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite