FMI: Aprobarea măsurilor de austeritate este o etapă premergătoare a programului cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprobarea măsurilor de ajustare fiscală propuse de către guvernul român este o etapă premergătoare în desfăşurarea programuluiFMI cu România, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Caroline Atkinson, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Washington.

Purtătorul de cuvânt al  FMI consideră că măsurile fiscale propuse de executivul de la Bucureşti trebuie să fie întâi aprobate de Curtea Constituţională, iar faptul că ele au fost contestate reprezintă o procedură corectă.

Mai citeşte şi:

Vlădescu: Legea reducerii salariilor şi pensiilor nu va fi declarată neconstituţională

"În momentul de faţă, pe 17 iunie, există o programare ca Boardul FMI să discute raportul privind România pe data de 28 iunie şi nu există acum nici o abatere de la această dată", a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, citat de Agerpres.

"Curtea Constituţională se va întruni pe data de 24 iunie şi, în funcţie de decizia Curţii, vom vedea ce anume se va întâmpla", a mai spus Mihai Tănăsescu.

Reducerea cheltuielilor bugetare sunt "un pas de corecţie pentru acest an, dar, mai ales, pentru anii care urmează", subliniază Tănăsescu. Măsurile îşi vor dovedi utilitatea chiar şi în situaţia în care PIB-ul României va scădea uşor în 2010, conform previziunilor FMI.

"Problema consolidării fiscale este continuă şi România s-a angajat în faţa autorităţilor Uniunii Europene ca, în 2012, deficitul fiscal să fie de circa 3 la sută din PIB. O restructurare a administraţiei centrale şi locale va avea loc, astfel încât numărul persoanelor care lucrează în segmentul public să se diminueze. Este clar că este în curs un proces de restructurare administraţiei publice anul acesta şi în anii care urmează, în aşa fel încât veniturile pe care le încasează România din impozite şi taxe să poată să susţină un tip de administraţie şi, nu în ultimul rând, să aibă o pantă de descreştere a deficitului fiscal în anii în care urmează", a mai spus reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite