Fitch a reconfirmat ratingul României la "BBB minus" şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă

0
Publicat:

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Finanţelor.

Fitch a reconfirmat ratingul României la "BBB minus"
Fitch a reconfirmat ratingul României la "BBB minus"

Această este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de această agenţie din aprilie 2020.

Decizia revizuirii perspectivei ratingului României este susţinută, în opinia agenţiei, de stabilizarea datoriei publice şi implementarea unor politici menite să asigure o consolidare fiscală graduală, precum şi de stabilitatea politică din ţara noastră şi reducerea riscurilor privind războiul din Ucraina şi criza energetică subsecventă.

"Decizia Fitch Ratings reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a agendei Guvernului României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmarea că măsurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi extrem de aşteptate de către toţi partenerii noştri externi. Totodată, trebuie remarcate şi estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu", a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

În evaluarea realizată, Fitch menţionează atât rezilienţa economică de care a dat dovadă România în anul 2022, cât şi stabilitatea politică care a făcut posibilă abordarea crizei generate de războiul din Ucraina şi a celei energetice.

Potrivit Fitch, economia României va înregistra o creştere de 2,3% în anul 2023, respectiv de 3% în anul 2024, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt stabilizarea fermă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu şi reducerea deficitului fiscal, ca urmare a implementării eficiente a strategiei fiscale a guvernului, precum şi reducerea riscurilor referitoare la finanţarea externă prin îmbunătăţirea structurală a poziţiei deficitului de cont curent ce ar duce la o scădere a îndatorării externe şi/sau la îmbunătăţirea rezervelor externe", se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite