Firmele găsesc mai repede omul potrivit la locul potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până anul trecut, angajatorii aveau mari probleme în a găsi persoanele potrivite pentru diverse funcţii, acum, odată cu criza, acest lucru a devenit mult mai facil.

Proporţia angajatorilor care au dificultăţi de a găsi persoana potrivită pentru un anumit post a scăzut în România cu 26 de puncte procentuale, comparativ cu anul trecut, la 36%, media la nivel global fiind de 31%, potrivit unui studiu al firmei de recrutare Manpower.

În România, angajatorii întâlnesc cele mai mari dificultăţi în a găsi ingineri, reprezentanţi de vânzări, şoferi, directori, operatori producţie, muncitori, personal IT, personal pentru restaurante şi hoteluri şi contabili.

„Problema imediată nu este numărul potenţialilor candidaţi, ci lipsa calităţilor necesare. Nu sunt suficiente persoane cu pregătirea potrivită, la locul potrivit, în momentul potrivit. În acelaşi timp, angajatorii caută oameni cu o pregătire specifică şi mai complexă, nu doar calităţi tehnice. Ca urmare, persoana potrivită pentru un anumit post este mai greu de găsit", se arată în studiul Manpower, citat de Mediafax.

În regiunea Europa-Orientul Mijlociu-Africa, România ocupă a doua poziţie din punct de vedere al proporţiei de angajatori cu probleme în a completa un post vacant, după Polonia (51%).

La nivel global, statul în care angajatorii găsesc cel mai greu angajatul potrivit este Japonia (76%), urmat în clasament de Brazilia (64%) şi Argentina (53%). La polul opus se regăsesc Irlanda (4%), Marea Britanie (9%) şi Norvegia (11%).

„După ce revenirea economică va căpăta forţă în întreaga lume, nepotrivirea de calităţi, evidentă în prezent, va fi şi mai greu de depăşit de către organizaţii", notează Manpower.

La nivel mondial, topul primelor zece categorii de posturi pentru care angajatorii au cele mai mari dificultăţi în a le completa include, în ordine descrescătoare, locurile de muncă necesitând persoane calificate, reprezentanţi de vânzări, tehnicieni, ingineri, contabili, operatori de producţie, secretari şi asistenţi administrativi, directori, şoferi şi muncitori.

Pentru realizarea cercetării au fost chestionaţi 35.650 de angajatori, din care 750 în România, din 36 de state şi teritorii din întreaga lume. Estimările au o marjă de eroare de +/- 0,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite