Firmele chineze investesc în străinătate în cel mai rapid ritm din ultimii opt ani

0
Publicat:

Investițiile chinezești în străinătate se îndreaptă spre cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, pe măsură ce firmele sale dominante construiesc mai multe fabrici în străinătate, o schimbare care ar putea atenua criticile la adresa politicii de export a Beijingului, transmite Bloomberg.

foto steag china cotații bursiere
Foto: Shutterstock

Companiile chineze au realizat 243 de miliarde de yuani (33,5 miliarde de dolari) în investiții străine directe din ianuarie până în martie, potrivit datelor publicate săptămâna trecută. Aceasta a fost cea mai mare cifră din primul trimestru din 2016 - înainte de o reprimare a ieșirilor de capital - și o creștere de aproape 13% față de anul precedent.

În frunte cu firmele din industrii în care China se află în fața rivalilor, cum ar fi vehiculele electrice și energia solară. Aceste investiții ar putea contribui la reducerea tensiunilor comerciale - prin crearea de locuri de muncă și creștere economică pe piețele de peste mări, în loc să le inunde cu exporturi care amenință să scoată din afaceri producătorii locali.

China vrea să producă în străinătate, astfel încât excedentul comercial să se reducă și, cel mai important, să se reducă supracapacitatea”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist șef pentru Asia-Pacific la Natixis SA. „Mă aștept ca acest ritm să continue foarte agresiv. Dar se vor confrunta în continuare cu protecționismul”.

Concurența geopolitică - în special cu SUA și Europa - înseamnă că investițiile din China ar putea să nu fie întotdeauna binevenite.

În anii '80, Japonia a reușit să folosească investițiile în străinătate ale producătorilor săi de automobile, lideri mondiali, pentru a netezi relațiile diplomatice. Dar nu era un concurent strategic al SUA, așa cum este China astăzi. Acest lucru înseamnă că Beijingul ar putea să nu fie capabil să urmeze acest exemplu, potrivit lui Bert Hofman, profesor la Universitatea Națională din Singapore și fost director de țară al Băncii Mondiale pentru China. „Există o suspiciune uriașă împotriva investițiilor chinezești” în SUA și Europa, a spus el.

Nu există încă o defalcare oficială a destinației investițiilor din acest an sau de anul trecut.

În 2022, aproximativ trei sferturi din investițiile străine directe chinezești au fost în Asia - deși această cifră este distorsionată, deoarece o mare parte din acestea se îndreaptă către Hong Kong și sunt apoi redirecționate către alte țări sau chiar înapoi în China continentală, în ceea ce se numește „round-tripping”. Aproape 17% din investiții au fost în industria prelucrătoare, al doilea cel mai mare sector.

Un raport separat publicat în această săptămână a arătat o creștere a investițiilor chinezești în industria prelucrătoare în blocul ASEAN al țărilor din Asia de sud-est, care aproape că s-au cvadruplat anul trecut. La 26 de miliarde de dolari, a fost aproape dublu față de totalul combinat al firmelor din SUA, Coreea de Sud și Japonia.

China își intensifică investițiile în industria manufacturieră din Asean

Întreprinderile chineze au investit bani în procesarea materialelor cheie, cum ar fi minele de nichel și topitoriile din Indonezia. De asemenea, acestea fac investiții în aval. Săptămâna aceasta, Chery Automobile Co. a anunțat că intenționează să devină cel mai recent producător auto chinez care va înființa o fabrică în Thailanda, urmând să înceapă producția de vehicule electrice anul viitor.

Chery a semnat un alt acord în această lună pentru a prelua o veche fabrică Nissan din Spania și pentru a produce acolo mașini electrice. BYD Co, cel mai mare producător de vehicule electrice din lume, a început luna trecută lucrările la o fabrică în Brazilia - prima sa fabrică din afara Asiei - și își propune să înceapă producția până la începutul anului 2025. De asemenea, are un proiect de anvergură în Ungaria, care a devenit un centru al activității comerciale chinezești în Europa.

Națiunea asiatică vine cu noi soluții tarifare

În industria solară, producătorii chinezi, care domină producția globală, caută să investească mai mult în străinătate, după ce multe țări au început să se simtă inconfortabil să se bazeze pe un rival geopolitic pentru echipamente vitale pentru tranziția energetică.

Longi Green Energy Technology Co. și Trina Solar Co. au anunțat planuri pentru fabrici în SUA, unde sunt disponibile subvenții guvernamentale generoase ca parte a eforturilor administrației Biden de a dezvolta energia regenerabilă.

Potrivit lui Hofman, unele investiții chinezești au avut ca scop accesul pe piața americană fără a suporta taxe vamale. Acum „ceva similar se întâmplă cu piața europeană”, a spus el, pe fondul așteptărilor că vor fi impuse mai multe tarife chinezești și acolo. Companiile ar putea lua în calcul și cererea slabă de acasă, în condițiile în care criza imobiliară din China apasă asupra cheltuielilor de consum.

Creșterea construcției de fabrici marchează o schimbare de la investițiile în infrastructură care, până de curând, au reprezentat elementul central al cheltuielilor chinezești în străinătate. Nu este neapărat o schimbare geografică, deoarece investițiile în țările care fac parte din Inițiativa Belt and Road a Beijingului au atins anul trecut un nivel record.

Însă, de la declinul pandemic, o mare parte din împrumuturile chinezești care au finanțat infrastructura s-au deteriorat - în timp ce țările din Africa și Asia caută să se restructureze și să își reducă datoriile. Acest lucru a declanșat o inversare a fluxului de forță de muncă chineză pentru investiții în construcții. Numărul muncitorilor chinezi din Africa a scăzut cu aproape două treimi între 2015 și 2021, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite