Finanțele au primit a treia tranșã de bani din PNRR. Gradul de încasare este de 42% din totalul alocat

0
Publicat:

Ministerul Finanțelor a încasat 521 milioane de lei, ca urmare a îndeplinirii obiectivului de conectare a 600.000 de case de marcat la sistemul informatic al ANAF, a anunțat instituția.

casa de marcat

O veste îmbucurãtoare la început de an. Este cea mai mare sumã primitã pânã acum și adãugând și primele douã tranșe încasate anul trecut ajungem sã avem peste 42% încasãri din alocarea totalã destinatã ministerului prin programele asumate din PNRR. Suntem în grafic și nu pot decât sã mã bucur și sã mulțumesc echipei pentru exemplul de bunã practicã administrativã”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Prin conectarea celor 600 de mii de case de marcat, mediul de afaceri are posibilitatea deducerii din impozitul pe venit/profit a cheltuielilor ocazionate de achiziția și punerea în funcțiune a aparatelor de marcat fiscale electronice (AMEX-uri).

Conform datelor disponibile la ANAF, valoarea totalã a deducerilor din impozitul întreprinderilor, aferentã achiziției aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF), se ridica la sfârșitul anului trecut la suma de 338 mililoane lei.

Pentru anul 2022 tot ce a însemnat ţinte şi jaloane în PNRR au fost atinse, unele chiar de la mijlocul anului - cum ar fi înrolările în SPV şi conectarea caselor electronice de marcat. Marea provocare va fi anul viitor, când va începe implementarea, vom finaliza caietele de sarcini şi vom declanşa achiziţiile pentru proiectele majore pe care le avem. Conform PNRR, trebuie să ducem la 2,5% din PIB, până la sfârşitul anului 2025, creşterea veniturilor fiscale, iar decalajul fiscal privind colectarea TVA trebuie redus cu 5% până la finalul trimestrului II al anului 2026. Noi ne dorim să ajungem la o eficientizare ridicată a colectării, dar trebuie să ne uităm care este maximul de colectare pe care îl putem atinge ţinând cont de sistemul de impozitare. Degeaba compari, la nivel european, cât încasează fiecare ţară, dacă nu compari fiecare sistem de impozitare, maximul pe care îl poate furniza economia românească în condiţii ideale - cum ar fi lipsa evaziunii fiscale în ţara noastră", a declarat Ovidiu Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Şeful ANAF a precizat că, în urma modificărilor fiscale care au avut loc în 2022, anul viitor nu vom mai asista la nicio modificare a Codului Fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite