Fechet: SGR a depășit pragul psihologic de colectare a peste 1 miliard de ambalaje, în mai puțin de opt luni
0Sistemul Garanţie Returnare a depăşit, în mai puţin de opt luni de la lansare, bariera psihologică, ajungând la un miliard de ambalaje colectate, a anunţat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„În mai puţin de 8 luni de la lansare Sistemul Garanţie Returnare a depăşit bariera psihologică de care vorbeam ajungând la 1 miliard de ambalaje colectate. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere o au PET-urile care, plasate în linie, ar putea înconjura Pământul de cinci ori. Ţinta pentru anul acesta este 3,2 miliarde de ambalaje şi sunt optimist deoarece răspunsul românilor este uimitor. Sunt recunoscător şi mândru pentru determinarea şi efortul vostru al tuturor. Împreună, facem o diferenţă reală. Drumul nostru spre un viitor mai verde continuă cu sprijinul şi cooperarea fiecărui cetăţean în parte", a anunțat ministrul Mediului Mircea Fechet, pe pagina de Facebook a ministerului.
Potrivit sursei citate, în prezent, capacitatea punctelor de returnare este monitorizată constant şi se iau măsuri suplimentare pentru a fluidiza procesul în zonele cu aglomeraţie la aparate. Timpul mediu de aşteptare la automate este de câteva minute, în funcţie de numărul persoanelor prezente la rând şi de funcţionalitatea respectivelor aparate.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.