Expert: Rusia şi Marea Britanie nu vor simţi efectul interzicerii exportului de oţel rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fier shutterstock

Potrivit şefului serviciului de rating al Agenţiei Naţionale ruse de Rating, Serghei Grişunin, acest lucru se datorează unor volume mici de provizii, conform agenţiei TASS.

Embargoul asupra aprovizionării cu oţel rusesc, care va fi introdus de Regatul Unit din 14 aprilie 2022, va avea un impact minim atât pe piaţa rusă, cât şi pe cea britanică din cauza volumelor mici de aprovizionare. Această opinie a fost exprimată către TASS de şeful serviciului de rating al Agenţiei Naţionale de Rating (ANR) Serghei Grişunin.

Pe 13 aprilie, ministrul britanic de externe Liz Truss a anunţat interzicerea importului de oţel şi fier rusesc ca măsuri de sancţiuni din cauza situaţiei din Ucraina. Interdicţia va intra în vigoare pe 14 aprilie.

Cu toate acestea, nici pentru Regatul Unit, nici pentru Rusia, livrările de oţel nu reprezintă un element semnificativ în balanţa comercială. La sfârşitul anului 2021, potrivit Serviciului Vamal Federal, Rusia a furnizat Regatului Unit produse plate din fier şi oţel în valoare de 51,6 milioane de dolari, iar toate produsele din metal, feroase, au fost în valoare de 117 milioane de dolari (ţinând cont de faptul că preţurile produselor din metal au fost ridicate pe tot parcursul anului). a doua jumătate a anului).

Datele lui Grişunin sunt comparabile cu statisticile vamale: el estimează veniturile producătorilor ruşi de oţel de pe piaţa britanică la sfârşitul anului trecut la 151 de milioane de dolari, adică aproximativ 120-150 de mii de tone. Din volumul total al exporturilor ruseşti, acesta este de aproximativ 0,5%. „Producătorii de oţel ruşi nu vor observa închiderea unei astfel de pieţe”, este sigur el.

Va exista şi o mică pierdere pentru piaţa britanică, unde ponderea oţelului rusesc a fost estimată la 3%. „Livrările vor fi înlocuite cu produse laminate europene, dar este posibil ca preţul să crească, deoarece costul de producţie în Europa este ridicat pe fondul crizei gazului şi cărbunelui”, a explicat expertul. De asemenea, Rusia va putea redirecţiona volumele „britanice” către piaţa din Orientul Mijlociu, ţinând cont de retragerea temporară de pe piaţă a ucrainenilor, care au acţionat în mod tradiţional ca furnizori concurenţi de oţel laminat pe aceste pieţe. În plus, exportatorii ruşi vor putea cu siguranţă să ofere o mică reducere, crede Grişunin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite