Eurogeddonul: Cum s-au trezit turiştii din Elveţia dintr-o dată cu preţuri mai mari în jurul lor, din cauza deprecierii valutelor în faţa francului elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile creşteau minut cu minut pentru turiştii veniţi în Elveţia, acestea fiind la un moment dat cu o treime mai mari faţă de momentul iniţial
Preţurile creşteau minut cu minut pentru turiştii veniţi în Elveţia, acestea fiind la un moment dat cu o treime mai mari faţă de momentul iniţial

Turiştii care îşi petrec vacanţa în aceste zile în Elveţia s-au trezit dintr-o dată joi că totul este mai scump în jurul lor, după decizia băncii băncii centrale din acest stat de a elimina plafonul de 1,2 euro pentru un franc, scrie Daily Mail.

Astfel, pentru un Big Mac şi cartofi prăjiţi la un restaurant McDonald’s din Elveţia se plăteau opt lire sterline, ceea ce este dublu faţă de cele 3,88 lire care se plătesc în Marea Britanie, scrie publicaţia

„Ca mii de alţi britanici veniţi pentru o vacanţa la ski, preţurile care te schilodesc înseamnă că pentru fiecare secundă în care sunt aici, contul meu cade la fel rapid ca şi zăpada pe mine“, descrie ziaristul situaţia.

Iar după decizia Băncii Centrale a Elveţiei (SNB) de a elimina pragul preţul „au decolat ca un balon cu aer cald“. 

Un cuplu spaniol a declarat că a plătit echivalentul a 65,7 lire sterline pentru doi burgeri şi beri bune. Stomatologul englez Alyn Morgan a vărsat 15 dolari pe o Margarita într-un bar din Verbier pentru schiori. Trei zile mai înainte, costa 12 lire.

„Plângeam joi, ziua când am venit în vacanţă“, spune el. „Călătoria noastră costa, la un moment dat, cu 30% mai mult. Când a apărut vestea despre franc, vedeam cum cheltuielile pentru week-end deveneau din ce în ce mai scumpe minut cu minut“, spune el.

Domnul Morgan, de 43 de ani, şi soţia sa Emma au venit din Londra pentru vacanţa lor anuală din ianuarie, împreună cu cinci prieteni. Grupul a cheltuit 700 de lire sterline pentru o masă cu sushi la Nevai Hotel, care altfel ar fi costat 579 de lire înainte de intervenţia băncii centrale.

Decizia îi afectează, în bună măsură, şi pe elveţieni. Turismul este în pericol, deoarece majoritatea veniturilor vin de la cetăţenii străini. Acum, din cauza preţurilor şi mai mari, mulţi nu vor mai veni sau vor cheltui mai puţin. De asemenea, exporturile vor fi mai scumpe.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite