Euro s-a depreciat faţă de dolar până la cel mai mic nivel din 2005 încoace. ING estimează că în doi ani se va ajunge la paritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul 2015 va fi anul dolarului  FOTO Shutterstock
Anul 2015 va fi anul dolarului  FOTO Shutterstock

Euro s-a depreciat joi pentru a cincea zi consecutiv faţă de dolar, până la 1,17625 unităţi pentru un dolari, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, din decembrie 2005.

Declinul vine după ce datele privind comenzile industriale noi în Germania au indicat un declin de 2,4% în noiembrie, iar rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie.

Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

„Investitorii cred că datele privind inflaţia vor spori şansele ca BCE să adopte măsuri de relaxare cantitativă la reuniunea de politică monetară din 22 ianuarie“, a apreciat economistul şef al ADM ISI, Stephen Lewis.

Astfel, dacă BCE va continua lupta cu deflaţia prin „tipărirea de bani“, acest lucru înseamnă, automat, o nouă depreciere a monedei euro faţă de dolar.

Banca olandeză ING, care a făcut în 2014 cele mai exacte estimări la nivel mondial referitoare la cotaţiile valutare, anticipează că moneda europeană va ajunge în doi ani la paritate cu dolarul. Nivelul ar fi nemaiîntâlnit din 2002, relatează Bloomberg.

Potrivit mediei estimărilor făcute de peste 30 de analişti intervievaţi de Bloomberg, euro va atinge 1,15 dolari pe unitate până la sfârşitul lui 2016.

ING anticipează că măsurile Băncii Centrale Europene pentru stimularea economiei zonei euro şi evitarea deflaţiei vor avea efecte negative asupra monedei europene, mai mari decât se aşteaptă alte bănci.

Puţini investitori vor fi interesaţi de euro, din cauza creşterii masei monetare, în special că Rezerva Federală va face activele în dolari mai atractive prin majorarea dobânzilor, consideră analiştii băncii olandeze.

Banca elveţiană Credit Suisse anticipează că euro va coborî la 1,15 dolari pe unitate până la sfârşitul lui 2015, iar anul viitor va ajuunge la 1,19 dolari pe unitate.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite