2015, anul dolarului. Care sunt efectele deprecierii leului faţă de moneda americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2015 este prognozat a fi anul dolarului, în contextul în care economia americană performează foarte bine, nefiind afectată de problemele economice din Europa şi din China şi în condiţiile în care analiştii estimează că Rezerva Federală, banca centrală a SUA, va retrage măsurile de stimulare a economiei şi va creşte dobânzile.

Dolarul a ajuns ieri la maximul ultimilor doi ani şi cinci luni, după ce referinţa pentru moneda americană a crescut cu 8,74 bani (2,37%), până la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs începand cu 3 august 2012.

Slăbirea leului în raport cu dolarul este explicată, prin corespondenţă, de aprecierea semnificativă a monedei americane în raport cu euro. Euro a scăzut luni cu 0,5%, la 1,19 de dolari, marcând cel mai jos nivel din martie 2006 până în prezent.

Deprecierea leului în raport cu dolarul se va resimţi în primul rând la ratele creditelor în dolari, care vor creşte.

Alte influenţe sunt în preţul carburanţilor, din moment ce preţul petrolului se tranzacţionează pe bursele mondiale în dolari. Pe de altă parte, efectul asupra preţului combustibililor este limitat, din moment ce creşterea cursului este compensată de reducerea semnificativă a cotaţiilor pentru barilul de petrol. Anul trecut preţul petrolului a scăzut de la 115 de dolari pe baril la 55 de dolari pe baril, ceea ce s-a tradus în România prin reducerea preţurilor la benzină şi motorină cu circa 15-20%.

De asemenea, evoluţia cursului leu/dolar se reflectă în preţul gazelor naturale, deoarece Gazprom fixează preţul gazelor de cel al petrolului printr-o formulă şi nu se bazează pe cerere şi ofertă.

Pe de altă parte, populaţia şi centralele termice din marile oraşe benefeciază de tarif reglementat pentru gaze naturale şi nu sunt afectate de evoluţia cursului.

De asemenea, mai există un efect asupra preţului aurului. Dacă după criza financiară din 2008 preţul aurului a urcat la noi recorduri istorice din cauza pornirii "tiparniţelor" de către Rezerva Federală, acum trendul este invers, din moment ce banca centrală a SUA reduce injecţiile de bani şi se pregăteşte să crească dobânzile pentru a preveni inflaţia.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite