Euro rămâne peste 4,56 lei pentru a treia zi la rând. Analiştii cred că leul şi-ar putea reveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banibr

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5634 lei/euro, în creştere uşoară faţă de nivelul din şedinţa precedentă, în condiţiile în care leul continuă să fie decuplat de tendinţa regională. Analiştii cred, totuşi, că moneda românească ar putea recâştiga din terenul pierdut în ultimul timp.

Luni, BNR a afişat un curs de 4,5627 lei/euro, după ce vineri a atins un nivel maxim din 24 octombrie 2012.

Deprecierea puternică a leului de săptămâna trecută i-a surprins pe analişti, care cred într-o revenire a cursului.

"Am înclina să credem că EUR/RON va reveni mai jos destul de curând, mai ales în condiţiile în care forintul şi zlotul s-au apreciat cu aproximativ 1% pe parcursul ultimei săptămâni, iar posibilele riscuri de pe plan extern par să dea înapoi pe moment", arată un raport al ING Bank, publicat marţi. 

Euro rămâne în apreciere în faţa dolarului american, fiind cotat pe pieţele internaţionale cu 1,08 dolari marţi la ora 13.10, ora României. 

În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2418 lei la 4,2254 lei, nivel minim din 9 februarie.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut la 4,2421 lei, de la 4,2513 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite