Energia verde şi scăderea cotaţiei aluminiului au făcut ca Alro să înregistreze pierderi de 78 de milioane de lei în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subvenţiile grase plătite pentru energia regenerabilă afectează puternic industria mare consumatoare de energie
Subvenţiile grase plătite pentru energia regenerabilă afectează puternic industria mare consumatoare de energie

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 78 milioane lei, compania motivând acest lucru în special prin supra-compensarea din sectorul energiilor verzi şi scăderea cotaţiilor aluminiului pe bursele de metale din întreaga lume.

Vânzările au scăzut şi ele cu 12%, până la 2,02 miliarde lei. Anterior, în 2013, compania a consemnat un profit net ajustat de 123 milioane lei şi o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei.

„Alro activează pe o piaţă globală, în care preţul aluminiului este stabilit de LME (Bursa de Metale de la Londra) şi noi nu putem transfera clienţilor costurile suplimentare generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă. Rezultatele financiare ale companiei pentru anul 2013 au continuat să fie afectate de o serie de factori, externi companiei, şi anume, taxele împovărătoare cu energia (certificate verzi, taxa de cogenerare etc.). În ciuda acestui context nefavorabil, anul trecut, Alro şi-a păstrat angajamentul faţă de strategia sa de investiţii şi a reuşit şi să-şi restructureze operaţiunile, astfel încât să-şi menţină în funcţiune toate capacităţile de producţie, dar şi cota de piaţă, într-un mediu fragil în care 11 producători de aluminiu s-au închis, începând cu anul 2003, numai în Europa“, a declarat, în comunicat, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

Proiectele fotovoltaice au „explodat“, primesc 6 certificate verzi pe fiecare MWh

El a adăugat că eforturile companiei de a rămâne competitivă, împreună cu eforturile autorităţilor de a menţine sub control viteza accelerată de creştere a subvenţiei pentru sectorul energiei regenerabile au fost „aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou iniţiate“, care au crescut de la 48 MW la sfârşitul anului 2012, la 1.150 MW la sfârşitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare.

„Prin urmare, această povară care era deja greu de susţinut încă din 2013, ne-a adus în situaţia de a ne reevalua toate operaţiunile pentru anul 2014, proces care este în prezent în curs de desfăşurare“, a mai spus Năstase.

În 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane lei, din care 191 milioane de lei reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare. Anul trecut, preţul final pe un MWh plătit de Alro a fost de două ori mai mare decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, preţul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a ajuns în cursul anului 2013 la o medie de 1.845 de dolari pe tonă, cu înregistrarea celui mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, de 1.695 de dolari/ tonă în luna decembrie 2013, faţă de o medie de 2.018 USD/ tonă în 2012.

Mai puteţi citi:

Scandalul Hidroelectrica-Energon: Alro a început să viziteze "oameni superiori ierarhic", presează pentru energie sub 160 de lei/MWh

Alro a început să viziteze „oameni ierarhic superiori“ celor din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi presează să obţină energie la preţuri sub 160 lei/MWh, declara Eugen Brădean, fostul director de furnizare al Hidroelectrica, în şedinţa Consiliului de Supraveghere care analiza oferta celor de la Energon.

Consiliul Concurenţei a lăsat "băieţii deştepţi" în off-side : instituţia va notifica la Bruxelles că doar contractele cu Alro şi ArcelorMittal nu reprezintă ajutor de stat

Consiliul Concurenţei va transmite la Bruxelles că înţelegerile parafate de Hidroelectrica cu grupurile industriale Alro şi ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat, în timp ce pentru contractele cu traderii de energie statul s-a abţinut să transmită vreun punct de vedere formal, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

ArcelorMittal a cerut un fond naţional de coeziune pentru industrie

Producătorul siderurgic ArcelorMittal a cerut înfiinţarea unui fond de coeziune pentru industrie, liberalizarea gazelor pentru industrie până în 2018, ca şi în cazul populaţiei şi eliminarea taxelor la tranzacţionarea fierului vechi în interiorul ţării, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Alro: România ar trebui să blocheze acordarea certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24%, asumată la UE

Ţara noastră ar trebui să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, iar preţul acestora ar trebui să fie liber, afirmă Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro.

Marii consumatori industriali: energia este scumpă în continuare din cauza taxelor de cogenerare, distribuţie şi transport

Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) consideră că, în ciuda deciziei privind amânarea unor certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi a situaţiei excepţionale înregistrate pe OPCOM, care a dus la reducerea cotaţiilor la electricitate, preţul final al unui MWh este, în continuare, împovărat de taxe suplimentare, precum cele pentru cogenerare, distribuţie sau transport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite