Elveţia ar putea importa mai multă brânză decât va exporta, pentru prima dată în istorie

0
Publicat:

Elveţia va importa, în acest an, mai multă brânză decât va exporta, pentru prima dată în istorie, a avertizat preşedintele Asociaţiei producătorilor de produse lactate, informează AP.

În 2020 Elveţia a exportat o cantitate de 77.124 de tone de brânzeturi, Foto: Arhivă Adevărul
În 2020 Elveţia a exportat o cantitate de 77.124 de tone de brânzeturi, Foto: Arhivă Adevărul

Deschiderea pieţei laptelui din Elveţia a pus presiune asupra producătorilor locali în ultimii ani, astfel că unii au decis pur şi simplu să renunţe”, a declarat Boris Beuret într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Le Temps, informează Agerpres.

Potrivit lui Boris Beuret, este nevoie să fie adoptate măsuri pentru a se asigura că Elveţia, renumită la nivel mondial pentru soiuri de brânză precum Gruyere sau Emmentaler, va putea să producă cantităţi suficiente pentru populaţia sa.

În caz contrar, vom sfârşi prin a importa brânză, ceea ce ar fi o absurditate din punct de vedere economic, social şi ecologic", a declarat Boris Beuret.

Conform datelor statistice oficiale, în anul 2020 Elveţia a exportat o cantitate de 77.124 de tone de brânzeturi cu o valoare de 693,8 milioane de franci (772,5 milioane de dolari) şi peste 80% din volumul exporturilor de brânzeturi elveţiene (62.919 tone) au mers spre Europa, cea mai importantă piaţă. În paralel, în 2020 Elveţia a importat 71.664 de tone de brânzeturi, în valoare de 453,5 milioane franci. Aproape 82% dintre brânzeturile importate de Elveţia au provenit din Italia, Germania şi Franţa.

Aproximativ 45% din laptele colectat în Elveţia este procesat în peste 700 de sortimente de brânzeturi şi aproximativ 40% din acestea sunt exportate în peste 70 de ţări de ţări din întreaga lume.

Potrivit datelor transmise, vineri, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prețul mondial al lactatelor s-a depreciat cu circa 0,8% în iunie, comparativ cu luna precedentă.

În România, prețul la raft al laptelui proaspăt, de proveniență românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în luna iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri și procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite