Efectele transferului contribuţiilor: 1,2 milioane de salarii micşorate şi alte 608.781 cu risc de diminuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforma fiscală a avut şi va avea în contiuare efecte nefaste asupra veniturilor salariaţilor, provocate în special de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Pe lângă faptul că bugetul de stat a fost văduvit, în cele şase luni de aplicare, de 2,38 miliarde de lei, de suferit au şi salariaţii, consideră preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, de la intrarea în vigoare a transferului contribuţilor, doar jumătate dintre angajatori au operat modificări ale contractelor individuale de muncă în vederea compensării sarcinii contribuţiilor sociale, aproape un sfert (24% din angajatorii activi) neoperând niciun fel de modificare a contractelor individuale de muncă, „nici măcar pentru un singur contract”.

BNS precizează că la 31 martie 2018 erau înregistrate 2.196.895 de contracte de muncă cu timp complet cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adică 41,13% din totalul contractelor de muncă cu timp complet.

„Ca efect al adoptării OUG 79/2017, de la 1 ianuarie 2018, România este singurul stat din Uniunea Europeană în care contribuţiile la asigurările sociale pentru sistemul de pensii şi cel de asigurări sociale sunt plătite integral de angajaţi”, a precizat liderul de sindicat.

Pe de altă parte, Dumitru Costin a afirmat că bugetul public consolidat, conform Programului de Convergenţă 2018 pierde 2,38 mld lei, în 2018, ca efect al aplicării OUG 79/2017. 

„Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale a rămas în continuare în aceaşi formă, nici măcar nu există o iniţiativă legislativă în sensul celor menţionate de preşedintele PSD. Companiile care împreună adunau mai mult de 50% din datoriile restante la bugetele de asigurări sociale au continuat să acumuleze datorii.

Efectele OUG 79/2018 vor continua să se manifeste, pe termen scurt primii vizaţi vor fi salariaţii aflaţi în concedii medicale dar şi cei ce beneficiază de scutire la plata impozitului pe venit, pentru care avem perioade de tranziţie ce se vor închide în cursul acestui an. Mecanismele de protecţie create de Guvern s-au dovedit a fi ineficiente, în plus au indus şi mai multă tensiune în piaţa muncii”, sunt alte câteva dintre concluziile prezentate pe scurt în comunicat.

Amintim că în noiembrie 2017, Ionuţ Mişa, pe-atunci ministru al Finanţelor Publice, preciza că are „responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile aşa cum trebuie” şi că ar fi spus de la bun început dacă exista riscul ca salariile să scadă.

La rândul său, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale afirma că nu a făcut „acest transfer de contribuţii pentru a creşte salariile”. „Noi ne-am asigurat doar că nu vor scădea”, afirma Vasilescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite