E oficial: România a trimis propunerea ca Ioana Petrescu să devină vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii în locul lui Mihai Tănăsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Petrescu a rămas în conştiinţa publică după "episodul MTO" de la Cotroceni, din vara anul anului 2014     FOTO David Muntean
Ioana Petrescu a rămas în conştiinţa publică după "episodul MTO" de la Cotroceni, din vara anul anului 2014     FOTO David Muntean

România a trimis în mod oficial propunerea ca Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe şi consilier personal al premierului Victor Ponta, să devină vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI)  în locul lui Mihai Tănăsescu, scrie „Ziarul Financiar“, care-l citează pe Eugen Teodorovici, actualul titular al portofoliului de la Finanţe.

Teodorovici a mai spus că, la cererea BEI, vor mai fi transmise, în perioada următoare, o serie de documente, potrivit sursei citate.

Propunerea a venit din partea premierului Victor Ponta şi aceasta a fost discutată inclusiv la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, având în vedere că este o poziţie de reprezentare externă, care revine României în urma negocierilor politice la nivelul Uniunii Europene şi nu în urma unui concurs. 

Dacă va fi acceptată la nivelul BEI, Ioana Petrescu va avea un salariu de aproape 20.000 de euro pe lună, funcţia urmând să fie disponibilă până când se termină mandatul alocat României, adică aproximativ un an. 

Tănăsescu a fost vicepreşedinte Bei din 2012, dar este în concediu prelungit. El s-a autosuspendat din funcţie după ce numele său a apărut în Dosarul Microsoft. Instituţia europeană a sugerat că ar trebui să demisioneze sau să fie retras. 

Ioana Petrescu a rămas în conştiinţa publică după „episodul MTO“, când, în vara anului trecut, fostul preşedinte Traian Băsescu i-a chemat la consultări la Cotroceni pe premierul Victor Ponta şi Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe de la acea vreme. Nici premierul Ponta, nici ministrul Petrescu nu au părut pregătiţi pentru discuţiile tehnice despre reducerea CAS cu cinci puncte procentuale.

În scurtul său mandat de un an, Ioana Petrescu a promis realizarea unui nou sistem de taxare a resurselor de petrol şi gaze, dar proiectul nu a mai fost făcut public şi a fost amânat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite