PSD redepune proiectul care permite finalizarea hidrocentralelor în construcție în arii protejate

0
Publicat:

Doi lideri ai PSD au anunțat că redepun proiectul ce ar permite finalizarea hidrocentralelor construite în arii protejate, ca o soluție la criza energetică, un demers agreat și de premier.

Radu Oprea, liderul senatorilor PSD FOTO Facebook R.Oprea
Radu Oprea, liderul senatorilor PSD FOTO Facebook R.Oprea

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, și președintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, sunt social-democrații care au venit să anunțe revenirea în legislativ cu un proiect de lege, anterior declarat neconstituțional din raționamente de formă.

Am redepus astăzi proiectul de lege, împreună cu toți colegii senatori și deputați. Am ținut cont de observațiile CCR. Din păcate, proiectul (n.r. - inițial) plecat de la Senat a fost modificat de Camera Deputaților, chiar la propunerea ministrului Mediului. Acele propuneri ale domniei sale au fost declarate neconstituționale. Ca atare, revenim cu acest proiect de lege, care e de o importanță mare acum, în această criză energetică”, a anunțat Daniel Zamfir. 

Proiectul prevede continuarea lucrărilor pentru investițiile hidrotehnice începute înainte de anul 2007, anul aderării noastre la UE și anul trasării ariilor protejate. Vă asigur că proiectul de lege nu încalcă Directiva privind habitatele naturale”, a mai punctat senatorul PSD.

Exemplul olandezilor

„Sunt situații în UE unde acest lucru a fost posibil, și avem cazul Olandei unde au fost determinate niște arii protejate în dreptul unor ferme ale olandezilor (...) Asigur pe toată lumea că proiectul e conformitate cu directiva și mai important e că outem continua investiții care pe lângă faptul că produc energie verde, regularizează cursul apelor și asigură alimentarea cu apă a zonelor limitrofe”

Întrebat dacă se teme că Opoziția va ataca din nou inițiativa la CCR, Daniel Zamfir a precizat: „Sigur, o pot face, dacă sunt inconștienți în continuare o pot face. Dar repet, forma prezentată corespunde observațiilor CCR”

Liderul de grup al senatorilor PSD, Radu Oprea, a amintit că unii aleși ai USR au declarat public faptul că regretă că au semnat sesizarea precedentă. De asemenea, Oprea a vorbit de faptul că aleșii PSD au mers în zona Olteniei și mai sus de aceasta pentru a discuta despre situația industriei energetice.

Decizia CCR

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, o problemă majoră fiind încălcarea principiului bicameralismului.

 „În esență, Curtea a reținut că legea criticată încalcă principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de Senat viza în totalitate procedura și condițiile în care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate (cine poate solicita modificarea limitelor, modul și condițiile în care se realizează), pe când forma adoptată de Camera Deputaților se referă tangențial la această problemă, substanța reglementării normative referindu-se la condițiile în care proiectele hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, urmează a se executa în continuare, prin derogare de la o serie de reglementări care se referă la protecția mediului înconjurător. Rezultă că substanța legii, astfel cum a fost aprobată de cea de-a doua Cameră, nu mai vizează modificarea limitelor ariilor naturale, ci regimul juridic al proiectelor hidroenergetice deja derulate în cadrul acestora, regim derogatoriu de la cel de drept comun”, arată CCR

Magistrații au sesizat că sunt deosebiri „semnificative” de conținut juridic între cele ddouă foruri. „Curtea a reținut că, deși nu există o configurație semnificativ diferită între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, există deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, acestea conținând viziuni conceptuale diferite. În aceste condiții, Curtea a constatat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind contrară art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție”, a mai arată instituția.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite