Doar „Statele Unite ale Europei“ pot salva euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O notă a Citigroup către clienţi a avertizat că zona euro riscă să se destrame dacă statele membre UE nu se unesc la nivel financiar şi politic. Cea mai mare companie de servicii financiare din lume transmite investitorilor că ameninţările la adresa monedei unice vor persista chiar şi după criza din Grecia.

Potrivit Citigroup, zona euro n-are nicio şansă de supravieţuire dacă statele blocului comunitar nu se vor uni la nivelul măsurilor economice şi politice. „UE trebuie să ia poziţie şi să se hotărască dacă vrea să devină «Statele Unite ale Europei» sau o cuvertură peticită de ţări independente", se arată într-o notă transmisă de analistul-şef al Citigroup, Tom Fitzpatrick, citat de Bloomberg.

Citiţi şi:

Oamenii de afaceri vor adoptarea euro în 2015
Preşedintele Bundesbank: Grecia are nevoie de 80 de miliarde de euro


Instituţia americană atrage atenţia că dacă această unificare nu este prioritară, zona euro este „condamnată", chiar dacă actuala criză din Grecia se va rezolva. „Fără o motivare în rândul statelor mari - al Germaniei, în mod special - de a se orienta în această direcţie, ne temem că euro, ca monedă unică ce caută expansiune, va fi condamnat", mai arată analistul Citigroup. Iar atenţionările băncii în privinţa pericolelor ce ameninţă stabilitatea zonei euro nu sunt singulare.

În luna februarie, „vrăjitorul fondurilor speculative" - cum îl numeşte presa de peste Ocean -, George Soros, a avertizat, la rândul său, că zona euro este în pragul destrămării fără o uniune fiscală. „O asistenţă temporară ar trebui să fie suficientă doar pentru Grecia, dar asta ar lăsa pe dinafară Spania, Italia, Portugalia şi Irlanda. Împreună, aceste state formează o parte prea mare din zona euro, pentru a fi ajutate în acelaşi fel", transmitea Soros.

Acesta a adăugat că până şi în condiţiile supravieţuirii Greciei, viitorul euro rămâne sub semnul întrebării. De la începutul anului, moneda unică europeană a pierdut 6,1% în faţa dolarului american.

Soros mai arată că de la început construcţia zonei euro a fost greşită. „O monedă solidă are nevoie şi de o bancă centrală, şi de o trezorerie. Aceasta din urmă trebuie să fie disponibilă în vremuri de criză", a spus Soros. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite