DIICOT anchetează programul pentru instalarea de fotovoltaice cu bani de la stat
0DIICOT a deschis un dosar de urmărire penală, după ce au apărut suspiciuni de fraudă în cadrul Programului Fotovoltaice - Casa Verde, a transmis luni Ministerul Dezvoltării.
MDRAP a oferit luni o serie de clarificări cu privire la situaţia programului, la solicitarea Greenpeace România, care confirmă deschiderea unei anchete.
„Am primit azi răspuns şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - România, care confirmă că există o investigaţie DIICOT. Nu au nimic împotriva redeschiderii programului AFM. Dacă se confirma ipoteza fraudei, îşi vor recupera banii de la AFM”, a scris Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace România, pe un grup de Facebook.
Răspunsul MDRAP:
„Ca urmare a apariţie unei suspiciuni în privinţa conformităţii introducerii cererilor de finanţare în aplicaţia informatică, Administraţia Fondului pentru Mediu a dispus suspendarea Programului şi, implicit a blocat accesul în aplicaţia informatică.
După constatarea unei posibile fraude din partea unuia dintre instalatorii validaţi, Administraţia Fondului pentru Mediu a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a deschis dosarul nr. 2991/D/P/2019, aflat, în prezent, în cursul urmăririi penate, MDRAP-AMPOR fiind doar ulterior informat despre acest demers.
În această situaţie, faţă de competenţele şi atribuţiile MDRAP-AMPOR, sunt incidente prevederile art. 45, alin. (4) din OUG nr. 66/2011 cu modificările şi completările ulterioare, neputându-se pronunţa până la finalizarea verificărilor efectuate de către organele de cercetare penală cu privire la caracterul penal sau nepenal al faptei incriminate.
Referitor la deblocarea programului, MDRAP-AMPOR a informat Administraţia Fondului pentru Mediu că, în baza prevederilor art. 9, lit. (j) din OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, (care precizează că sumele necesare pentru plata cheltuielilor solicitate de beneficiari prin cereri de rambursare/cerer de plată, pentru care a fost formulată o sesizare de fraudă, se pot achita până la punerea în mişcare a acţiunii penale), are posibilitatea deblocării Programului, urmând ca, în cazul confirmării suspiciunii de fraudă, MDRAP - AMPOR să recupereze întreaga finanţare afectată de la Administraţia Fondutui pentru Mediu, acesta find în drept beneficiarul în relaţia contractuală cu MDRAP”.
Se reiau înscrierile
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat săptămâna trecută că programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, va fi reluat începând cu data de 6 noiembrie 2019, ora 10.00. De la această dată, instalatorii validaţi vor putea să continue înscrierea persoanelor fizice în aplicaţia informatică.
Toate documentele înregistrate cu succes în aplicaţia informatică, precum şi cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicaţie până la momentul suspendării accesului în aplicaţia informatică, sunt acceptate de Administraţia Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.
Persoanele fizice care nu au depus şi nu au înregistrat documentele la instalatorii validaţi până în data de 10 septembrie, vor avea posibilitatea de a depune la instalatori documentele solicitate, cu condiţia ca acestea să fie valabile la data înregistrării în aplicaţia informatică.
Reamintim că valoarea contractului de finanţare este de 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operaţional Regional (POR). Valoarea totală a finanţării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, Administraţia Fondului pentru Mediu asigurând, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea Bucureşti - Ilfov.
Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
Reamintim că aplicaţia pentru înscrierea în programul de fotovoltaice a fost suspendată, în contextul în care mai mulţi instalatori au acuzat posibile fraude. În prima zi de înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni.
AFM a sesizat de asemenea organele abilitate în legătură cu posibilele fraude la înregistrarea dosarelor.