Deschiderea unei staţii GPL. Cât costă, ce operaţiuni sunt necesare, cât se câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în ultima perioadă motorina şi benzina s-au ieftinit, gazul petrolier lichefiat (GPL) are tot mai multă căutare în rândurile şoferilor, astfel că şi înfiinţarea de staţii de alimentare GPL are încă destul potenţial de câştig. Vă prezentăm principalele detalii de care trebuie să ţineţi cont la deschiderea unei staţii GPL.

Cel mai important este să ţineţi cont de restricţiile locale şi zonale privind protecţia mediului, iar brandul sub care veţi opera vă poate asigura succesul.

Deschiderea unei staţii GPL. Ce sunt SKID-urile

SKID-urile sunt staţii mobile complete pentru distribuţia de gaz petrolier lichefiat, care de obicei se livrează în module compacte, sub formă de kituri.

Sunt alcătuite din distribuitor GPL, rezervor de diferite capacităti (3x5 mc sau 2x5 mc) şi întreaga instalaţie de distribuţie, antrenare şi transvazare din cisternă.

Ansamblul este, de obicei, montat pe o ramă metalică robustă şi urmează să fie amplasat pe o rampă de beton.

Deschiderea unei staţii GPL. Personalul trebuie să fie autorizat ISCIR

Pentru înfiinţarea unei staţii GPL, aveţi nevoie de:
- personal autorizat ISCIR - operatorii care alimentează;
- un RSVTI (responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor);
- proiect avizat ISCIR pentru deschiderea staţiei de distribuţie GPL;
- proiect de amplasare (certificat de urbanism, avize, autorizaţie de construire - chiar dacă nu este decât o platformă betonată de câţiva metri pătraţi);
- aviz metrolgic de instalare;
- buletin de verificare cu ultrasunte a rezervorului.

Pentru funcţionare, aveţi nevoie de următoarele:
- autorizaţie de mediu
- autorizaţie ISCIR
- autorizaţie de la Pompieri
- buletine de verificare a prizelor de pământ (anual)
- buletin de verificare metrologică (anual)
- operatori care să aibă carneţele ISCIR cu verificarea anuală valabilă.

Deschiderea unei staţii GPL. Primii paşi

Primii paşi pe care ar trebui să-i faceţi ar fi să mergeţi la un arhitect să vă întocmească proiectul de amplasare, apoi depuneţi la Primărie cererea pentru certificatul de urbanism şi după aceea vedeţi dacă puteţi să construiţi o staţie de distribuţie GPL pe terenul ales.

Atenţie: de obicei, există o serie de restricţii care ţin de distanţe minime ce trebuie respectate între obiectivul staţiei GPL şi vecinătăţi.

Deschiderea unei staţii GPL. Cât trebuie investit

Calculele efectuate până acum de specialişti arată că investiţia pentru înfiinţarea unei staţii GPL se ridică între 10.000 şi 500.000 de euro per unitate. Este foarte important şi brandul.

Mare atenţie la contractul de curent electric: interesaţi-vă de costurile alimentării cu curent trifazic.

Alte calcule plasează investiţia necesară undeva la 25.000 de euro în care doriţi să fiţi şi detinător şi utilizator al unei astfel de staţii de livrare GPL. Bineînţeles că trebuie ţinut cont de costul terenului, dacă e închiriat sau proprietate personală, distanţa de la care se va trage alimentarea electrică la 380V etc.

Normativele de proiectare a unor astfel de staţii impun distanţe minime de siguranţă, dar acestea pot fi reduse cu 30% prin construcţia unor ziduri antifoc, antiexplozie.

Diferenţa e că, odată pus un astfel de zid, calculat după formule conform normativului, instalaţia nu mai este SKID monobloc (rezervor şi pompă de livrare pe acelaşi şasiu), ci se numeşte staţie independentă (rezervorul cu pompă de angrenare e pus pe şasiu separat, pompa de livrare la o distantă oarecare fată de el, în funcţie de necesităţi) şi se proiectează după alt normativ, cu alte distanţe minime.

Cu titlu orientativ, aria minimă pentru buna funcţionare a staţiei şi pentru asigurarea unui circuit fluid al autovehiculelor (cisterna trebuie să fie în incinta staţiei cît stă la alimentat, nu are voie să stea pe domeniul public) este de aproximativ 400 mp (23x18 m).

Deschiderea unei staţii GPL. Avantajele alimentării cu gaz

Contrar a ceea ce se crede, instalaţia de alimentare cu GPL este mult mai sigură decât cea de benzină, deoarece componentele sunt supuse unor severe verificări, fiind omologate internaţional.

Rezervorul este realizat din material special tratat chimic pentru a evita fisurile în caz de accident, este dotat cu un grup de supape care impiedică umplerea cu mai mult de 80% din capacitate, permiţând astfel gazului o expandare în caz de temperaturi înalte sau accidente.

Todată, în cazul ruperii în mod accidental a unei conducte de gaz, aceasta sesizează debitul crescut de gaz şi opreşte automat alimentarea. Testele au demonstrat că o maşină pe gaz gaz nu explodează, scriu site-urile de specialitate.

De asemenea, pentru că foloseşte un carburant fără sulf, benzen, plumb sau alte substanţe cancerigene, GPL-ul se amestecă foarte bine cu aerul realizându-se un amestec carburant mai omogen şi o ardere imbunătăţită fără depuneri de calamină şi de hidrocarburi, noxele emise de motor cu carburator încadrându-se în normativele EURO 2.

De altfel, marile companii de autoturisme sunt direct implicate în dezvoltarea şi producerea de motoare ultraecologice, una dintre soluţiile imediat aplicabile fiind echiparea autovehiculelor cu motoare alimentate cu GPL.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite