Instalaţia GPL afectează motorul? Mituri despre trecerea la GPL şi ponturi de la specialişti: cum să nu ne stricăm autoturismul alimentat cu gaz
0Maşinile dotate cu instalaţii de alimentare cu GPL s-au înmulţit în ultimii ani, pentru că posesorii de autovehicule au constatat beneficiile acestui combustibil, care sunt în primul rând legate de preţul mai redus cu 40-50% faţă de cel al benzinei. Cum rămâne însă cu miturile privind trecerea la GPL, printre care se numără şi aceea că inspalaţia GPL afectează motorul?
Alimentarea autovehiculelor cu GPL a devenit, în ultimii ani, tot mai preferată de posesorii de maşini cu motor pe benzină, astfel încât şi fabricanţii au luat act de această tendinţă şi s-au conformat montând chiar din faza de producţie instalaţii care asigură funcţionarea autoturismelor cu acest tip de combustibil.
Mihaela Lunculescu, reprezentanta firmei Vumar din Târgu Jiu specializată în montarea de instalaţii GPL, ne explică modul de funcţionare a motorului pe acest tip de combustibil:
„În cei 12 ani de activitate, am montat instalaţii GPL pe mii de maşini şi nu au fost înregistrate probleme, cu condiţia respectării termenelor pentru revizii şi a condiţiilor de utilizare. Am montat instalaţii GPL de diferite tipuri de maşini cu motor pe benzină de până la 3,5 tone. Nu am avut nemulţumiri. Sunt fiabile şi perfect compatibile cu motorul. Se calibrează foarte uşor şi piesele nu sunt defectuoase. Au sistem propriu de funcţionare, rampă proprie de injecţie şi calculator propriu. Sunt multe tipuri de instalaţii pe piaţă, dar firma noastră montează instalaţiile Tomasetto şi BRC, care şi-au dovedit eficienţa în exploatare“.
Instalaţia GPL afectează motorul?
Constantin Stroe, tehnician, ne explică de ce motorul are o viaţă mai lungă dacă funcţionează cu GPL: „Principiul de funcţionare e acelaşi. La fel ca GPL-ul, benzina ajunge în capul pistonului tot sub formă de vapori. Motorul se uzează mai repede dacă funcţionează cu benzină, decât cu GPL, pentru că nu are solvenţi sau alte tipuri de impurităţi ca benzina, iar acestea nu mai ajung în baia de ulei. Astfel, uleiul este mai curat şi viaţa motorului este mai lungă“.
Mecanicul auto Stelică Radu recomandă maşinile cu instalaţie GPL montate din fabrică, pentru că la cele montate ulterior se foloseşte o anumită improvizaţie: „Depinde de instalaţiile care sunt montate pe maşină. Dacă montează chinezării, nu prea merg. Recomand montarea de instalaţii GPL montată din fabrică pe care le recunoaşte calculatorul maşinii. În schimb, la cele care nu sunt montate din fabrică se foloseşte de un artificiu electronic pentru a minţi într-un fel calculatorul că maşina merge pe benzină, dar ea merge pe gaz. Astfel, apar tot felul de probleme pentru că sondele lambda care văd gazele la ieşire din motor indică o problemă pentru că gazele de GPL sunt diferite de cele de la benzină şi nu le recunoaşte. Se întâmplă de multe ori să se aprindă la bord atenţionarea «Check motor»".

Mecanicul a mai depistat şi alte probleme în decursul timpului, dar spune că nu a constatat vreo problemă majoră la motor ca urmare a folosirii de GPL: „Am constatat unele probleme minore de funcţionare în relanti, merge putin mai întrerupt. GPL-ul este mai ecologic. Deşi este o ardere mai uscată la motor şi asta înseamnă o uzură mai rapidă din cauza, nu am constat probleme la motoarele alimentate cu GPL“.
Rezervorul GPL, un pericol?
Cei care apelează la varianta combustibilului GPL sunt, deseori, avertizaţi de prieteni cu privire la riscurile la care se expun. „Ţi-ai luat bombă în maşină!“ este atenţionarea folosită cel mai frecvent.
Rezervorul GPL este mult mai sigur decât cel pentru benzină. Mihaela Lunculescu, reprezentanta firmei Vumar
Mihaela Lunculescu ne argumentează cât de sigur este rezervorul de GPL şi ne oferă şi un caz concret de accident: „Rezervorul GPL este mult mai sigur decât cel pentru benzină. Este făcut dintr-un aliaj mult mai rezistent decât cel pentru benzină. Are trei supape care se închid la orice şoc şi nu permite să se evapore gazul. S-a demonstrat că în cazul unui incendiu, maşina ia foc, iar rezervorul rămâne. Am avut un caz cu un autoturism BMW implicat într-un accident. Maşina a fost distrusă în totalitate, dar instalaţia nu a suferit vreo daună, astfel că a luat-o şi a pus-o pe o altă maşină“.
Cum se comportă iarna instalaţia GPL
O altă problemă este funcţionarea pe perioada rece a motorului alimentat cu GPL. „O maşină trebuie să pornească obligatoriu pe benzină, după care se face trecerea pe GPL, indiferent de anotimp“, spune Mihaela Lunculescu, reprezentanta firmei Vumar
„Nu este mai dificil iarna, atâta timp cât se respectă regula că o maşină trebuie să pornească obligatoriu pe benzină, după care se face trecerea pe GPL, indiferent de anotimp. Trecerea de pe benzină pe GPL se face în mod automat, atunci când motorul ajunge la un număr de turaţii sau când ajunge la o anumită temperatură. Aceste lucruri se pot seta. De asemenea, se mai poate regla ca în timpul mersului, atunci când motorul ajunge la un număr de rotaţii ridicat, să treacă pe benzină“, ne explică reprezentanta firmei de specialitate.
Funcţionarea în mod corespunzător este legată şi de efectuarea la timp a reviziilor şi de respectarea modului de exploatare a instalaţiei. „Trebuie făcute reviziile la timp şi trebuie respectate nişte norme de exploatare. Reviziile se fac la fiecare 15.000 de kilometri“, a precizat Mihaela Lunculescu.
Investiţia în instalaţia GPL se amortizează în 20.000 de kilometri
Principalul motiv pentru care posesorii de autoturisme pe benzină apelează la montarea unei instalaţii GPL este costul redus al acestui tip de combustibil, însă este bine de ştiut că şi consumul este mai mare cu un litru. „Motivul pentru care clienţii apelează la GPL este legat de economia pe care o realizează şi fiabilitatea instalaţiei. Posesorii de maşini sunt foarte interesaţi pentru că e vorba de preţul scăzut al combustibilului. O instalaţie GPL se amortizează numai din diferenţa de preţ benzină-GPL în cel mult 20.000 de kilometri. În aceste condiţii, alternativa alimentării cu GPL este convenabilă, ecologică şi sigură. Diferenţa de consum este de un litru în plus faţă de benzină“ , ne spune Mihaela Lunculescu.
Durata şi costurile montării unei instalaţii GPL pe maşină

Durata montajului durează de tipul de maşină şi de motor.
O instalaţie GPL se poate monta în câteva ore, dar şi în câteva zile: „Montajul durează între patru ore şi două zile, în funcţie de tipul maşinii. În principal, un client îşi lasă maşina dimineaţa în service-ul nostru şi o ia cu instalaţia GPL montată după-amiaza. Recomandăm ca instalaţiile să nu fie improvizate sau montate de către persoane neavizate, ci doar în service-uri autorizate.
După fiecare montaj, maşina trebuie să meargă la Registrul Auto Român într-un termen de 30 de zile ca să se înregistreze modificarea în cartea de identitate a maşinii. Acolo se verifică instalaţia să fie conform standardelor. Costul unei instalaţii este în funcţie de motorul maşinii şi tipul de rezervor ales. Astfel, preţul este cuprins între 1100 de lei, în cazul unei maşini pe carburator, şi până la 5000 de lei“, a precizat Mihaela Lunculescu.
Instalaţie GPL pe maşini puternice
La varianta combustibilului GPL apelează şi posesorii de maşini puternice care costă zeci de mii de euro. Astfel, societatea gorjeană a montat o instalaţie GPL pe o maşină de teren Porsche Cayenne. „Am montat o instalaţie GPL pe un Porsche Cayenne cu un motor puternic. Montajul a durat trei zile. A fost o maşină cu opt pistoane în V şi cu un motor de 5.000 centimetri cubi“, ne spune Constantin Stroe.