Efectul ieftinirilor la pompă: Şoferii din România au consumat cantităţi mai mari de carburanţi după scăderea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MOL a finalizat achiziţia benzinăriilor Agip şi concurează cu ruşii de la Lukoil pentru locul al treilea pe podium la vânzările din România
MOL a finalizat achiziţia benzinăriilor Agip şi concurează cu ruşii de la Lukoil pentru locul al treilea pe podium la vânzările din România

Vânzările de retail ale grupului MOL în România, incluzând carburanţi, GPL şi lubrifianţi, au crescut anul trecut cu 17%, la 586.000 tone, în principal că urmare a extinderii reţelei de benzinării.

Pe ansamblul anului anterior, vânzările de motorină au avansat cu 15%, la 419.000 tone, în timp ce vânzările de benzină au urcat cu 18%, la 152.000 tone, potrivit unui comunicat al grupului.

MOL cumpărat în 2014 cele 42 de benzinării Agip cumpărate de la ENI România, achiziţia fiind dinalizară anul trecut. Astfel, MOL a ajuns în prezent la o reţea de peste 200 de unităţi de distribuţie a carburanţilor, iar din punctul de vedere al vânzărilor îşi dispută locul al treilea cu grupul rus Lukoil.

Pentru anul în curs, compania vizează deschiderea a 11 benzinării, din care pentru trei au fost deja lansate procedurile.

Pe ansamblul, grupul MOL a înregistrat un ritm de creştere al vânzărilor retail de 11% în anul 2015. Grupul avut un câştig operaţional de 2,5 miliarde dolari, cu 13% peste nivelul din 2014, iar producţia totală de hidrocarburi mai mare cu 7%.

MOL are sediul la Budapesta si operaţiuni în peste 40 de ţări, cu 27.000 de angajaţi.

Cum au evoluat preţurile carburanţilor în România

Preţul mediu al benzinei a scăzut cu 10,72% în România faţă de aceeaşi aceeaşi perioadă a anului trecut, la preţuri raportate în lei şi cu 11,19% în euro, potrivit datelor Comisiei Europene publicate în februarie. La motorină scăderea este de 16,75% la preţuri exprimate în lei şi de 17,2% în euro.

Preţul mediu al ţiţeiului Ural a fost anul trecut de 51,45 dolari pe baril, iar acum se învârte între 30 şi 35 de dolari, după ce săptămânile trecute scăzuse sub 27 de dolari pe baril.

De la 1 ianuarie, România a operat şi reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, astfel că un procent de 3,2% din scăderile de preţ de la pompă provin din taxele mai mici percepute de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite