Depozitele de gaze ale României au ajuns la aproape 64%. „90% este ținta”, susține Virgil Popescu

0
Publicat:

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a precizat că România îşi va atinge, în viitorul apropiat, ţinta asumată la nivel european de înmagazinare a gazelor naturale.

Depozitele de gaze ar putea ajunge la 100% în septembrie, Foto: Profimedia
Depozitele de gaze ar putea ajunge la 100% în septembrie, Foto: Profimedia

Potrivit acestuia, gradul de umplere este de aproape 64%, din totul de 90% - căt este ţinta României.

Romania isi va atinge, in viitorul apropiat, tinta asumata la nivel european de inmagazinare a gazelor naturale. Astazi am depasit peste două miliarde de metri cubi, depozitati! Gradul de umplere este de aproape 64%, din totalul de 90% - cat este tinta Romaniei. Este bine sa fim pregatiti.”, a scris Virgil Popescu pe pagina de Facebook.

Depozitele de gaze, la 100% în toamnă

În urmă cu puțin timp acesta estima că depozitele de înmagazinare a gazelor naturale ale României ar putea ajunge la 100% în septembrie.

Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%", a spus Popescu.

Importurile de gaze ale României au scăzut drastic în primele trei luni din acest an, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, țara noastră a importat, în primul trimestru din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 240.200 tone echivalent petrol (tep), cu 66,3% (-473.100 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, producţia internă de gaze naturale a României a fost, în primele trei luni ale acestui an, de 1,92 milioane tep, cu 7,2% (129.400 tep) peste cea din perioada ianuarie-martie 2022.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite