Virgil Popescu, despre listarea Hidroelectrica pentru eliberarea fondurilor UE: Sunt convins că va fi un succes

0
Publicat:

Fostul ministrul al Energiei, Virgil Popescu, a reacționat după informațiile potrivit cărora România ar putea să nu îndeplinească regulile anexate la finanţarea UE de miliarde de euro dacă cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica nu este listată luna aceasta.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, Foto: Arhivă Adevărul
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, Foto: Arhivă Adevărul

Astfel, în cadrul conferinţei de presă de la final de mandat, acesta a subliniat că listarea companiei este în linie dreaptă, iar statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are.

Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Hidroelectrica, să ştiţi, este cea mai valoroasă companie românească. Dacă nu mă înşel, are active de 56 de miliarde de lei, a depăşit chiar şi OMV Petrom. Este prima companie românească şi sunt convins că va fi un real succes. Nu vă pot da date, nu că nu aş şti date, dar nu vă pot da date... Ceea ce trebuie spus, pentru că nu vreau să se speculeze, este că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, ci Fondul Proprietatea îşi listează probabil întreaga participaţie pe care o are. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acţionarilor. Mi-e greu să cred că nu există cerere în piaţă, dar tot teoretic vă pot răspunde că, în momentul în care 19% se va regăsi pe Bursă, o parte se duce către alţi acţionari, o parte rămâne la Fondul Proprietatea pe Bursă. Asta înseamnă că 19,9% din Hidroelectrica este pe Bursă", a afirmat Popescu, informează Agerpres.

Pe data de 6 iunie, Hidroelectrica a anunţat intenţia Fondului Proprietatea de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente. Astfel, societatea intenţionează să aplice pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Admiterea la tranzacţionare este de aşteptat să aibă loc în luna iulie 2023, iar acţiunile vor fi incluse în indicele BET al BVB.

România, sub presiune

Pe acest subiect, Comisia Europeană a informat, citată joi de Reuters, că România ar putea să nu îndeplinească regulile anexate la finanţarea UE de miliarde de euro dacă cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica nu este listată luna aceasta.

Guvernul nu vinde propriile acţiuni în Hidroelectrica ci în schimb a aprobat planul de listare al unicului acţionar minoritar, Fondul Proprietatea, un fond de investiţii gestionat de Franklin Templeton.

Guvernul s-a opus totuşi planurilor pentru o listare la Londra şi la Bucureşti, iar Fondul a avertizat că ar putea să nu reuşească să vândă întreaga sa participaţie în listarea internă.

Întrebaţi ce se va întâmpla dacă va fi listată o participaţie mai redusă, reprezentanţii Comisiei Europene au declarat pentru Reuters că "acest jalon prevede ca listarea a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica să fie finalizată".

Nu vom specula în acest stadiu cu privire la neîndeplinirea jaloanelor şi obiectivelor. Ca un principiu general, statele membre trebuie să implementeze planul lor de redresare şi rezilienţă cum a fost aprobat ... pentru a primi fondurile", au precizat reprezentanţii Executivului comunitar.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Hidroelectrica speră să obţină peste un miliard de euro în ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari Oferte Publice Iniţiale (IPO) din Europa, anul acesta.

Potrivit Reuters, Fondul Proprietatea evaluează participaţia sa de 20% în Hidroelectrica la valoarea de 2,2 miliarde de euro.

Acţiunile societăţii sunt deţinute de Ministerul Energiei (80,06%) şi de Fondul Proprietatea (19,94%). Fondul a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite