Încep lucrările la gazoductul Tuzla-Podișor, verigă esențială în proiectul gazelor naturale din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Sterian, directorul general al companiei de stat Transgaz, semnează astăzi (16 iunie), la Palatul Victoria, ordinul de începere a lucrărilor la la conducta de gaze naturale Tuzla-Podișor, cu o lungime de 300 de kilometri.

Ion Sterian, directorul Transgaz, a semnat astăzi ordinul de începere a lucrărilor la gazoduct
Ion Sterian, directorul Transgaz, a semnat astăzi ordinul de începere a lucrărilor la gazoduct

Planurile României de a extrage gazele de sub Marea Neagră fac, astăzi, încă un pas: gazoductul Tuzla-Podișor va permite gazelor să intre direct în rețeaua națională de distribuție a gazelor naturale, ajungând astfel de clienți casnici, gospodării și companii. 

Totodată, această conductă este și un tronson pe ruta mai multor gazoducte de importanță regională. Practic, Tuzla-Podișior va asigura legătura între Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical (din care face parte și proiectul BRUA). 

„Acest gazoduct va prelua şi o parte din gazele din zona Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, va prelua gazele din terminalele LNG, şi profit acum de prezenţa domnului ambasador al Turciei care e prezent la această festivitate în România şi sper că ne va sprijini pe lângă Guvernul turc pentru accelerarea accesului traderilor din România la capacităţile de lichefiere ale celor şase terminale de LNG din Turcia”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, citat de agenția de știri Agerpres. 

Ion Sterian, directorul Transgaz, a semnat documentul la Palatul Victoria
Ion Sterian, directorul Transgaz, a semnat documentul la Palatul Victoria

Acest gazoduct „va prelua LNG din terminalele din Grecia, din zona Alexandropolis, Revithoussa şi Volos, unde cât de curând Transgaz, şi anunţ în premieră, e în negociere finală, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să finalizăm discuţiile cu compania MedGas care construieşte terminalul LNG din zona Volos”, a adăugat Ion Sterian.

„România, cu gazele din Marea Neagră, cu gazele din zona Mării Caspice, cu LNG din terminalele din Turcia şi din Grecia, va deveni la nivelul anilor 2027 un hub foarte important în centru-estul Europei şi Balcani. Contăm pe gazele din aceste surse diversificate, de peste 15 miliarde mc, care vin în România şi vă spun de acum, aşa cum am declarat în ultimul timp, consumul României se va dubla şi nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente la consumul care va fi în România la orizontul anilor 2027-2028”, a declarat directorul Transgaz, după semnarea ordinului. 

Lucrările la gazoductul Tuzla-Podișor vor fi desfășurate ca parte a parteneriatului încheiat între Transgaz, OMV Petrom și Romgaz. Cele trei companii au semnat, în primăvară, un acord prin care Romgaz și OMV rezervă capacitatea gazoductului Tuzla-Podișor

Traseul gazoductului Tuzla-Podișor
Traseul gazoductului Tuzla-Podișor

Acest tip de acorduri sunt esențiale înainte de demararea unui proiect de o asemenea anvergură. Practic, rezervarea capacității dă garanția că gazoductul va fi folosit și va transporta gaze, prin urmare investiția pentru construirea lui va fi recuperată. 

În cazul conductei Tuzla-Podișor, investiția se ridică la aproximativ 478 de milioane de euro, pe care Transgaz intenționează să o finanțeze prin fonduri europene nerambursabile, alături de alte cinci proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale pe teritoriul României. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite