De ce sumă va beneficia E-Distribuţie pentru modernizarea rețelelor electrice
0Ministerul Energiei și E-Distribuție au semnat, miercuri, două contracte de finanțare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de distribuție în două dintre zonele în care operatorul de distribuție activează.
,,Din primele zile ale mandatului meu am spus ca investițiile reprezintă prioritatea mea absolută. Consolidarea sistemului energetic național prin rețeaua de distribuție este, de asemenea, o prioritate și este esențial să dezvoltăm cât de mult posibil capacitățile de producție a energiei verzi, de la parcurile eoliene la cele de energie solară. Nu putem face asta decât prin investiții continue, prin accelerarea Fondului pentru Modernizare și absorbția fondurilor europene. Lucrăm, cu toții, la capacitate maximă, astfel încât aceste proiecte să prindă contur cât se poate de repede”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Conform datelor transmise de Minister, valoarea totală a investiției este de 122.799.965,59 lei (TVA inclus) și vizează modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice, pentru reducerea pierderilor în rețea și creșterea condițiilor de siguranță și continuitate a serviciului de distribuție în zonele Dascălu, Petrăchioaia, Ștefănești și Afumați din județul Ilfov.
Sursa citată menţionează că vor fi redimensionate și reconfigurate circuitele de medie tensiune, vor fi modernizate posturile de transformare din aerian în anvelopă de beton și vor fi integrate în sistemul de telecontrol noile posturi de transformare.
Fondul pentru Modernizare va susține un procent de 80% din cifra totală a investiției de care vor beneficia E- Distribuție Muntenia și E- Distribuție Banat.
Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Sud Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Rețelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuție numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.