Consum record de energie electrică din cauza caniculei. Cum trebuie setat aparatul de aer condiționat

0
Publicat:

Temperaturile foarte ridicate înregistrate în toată țara în ultimele zile au dus la creșterea substanțială a consumului de energie electrică, pe alocuri cu 59% mai mari decât într-o zi obișnuită.

Contoare de energie electrică
Temperaturile foarte ridicate înregistrate în toată țara au dus la creșterea consumului de energie

Companiile E-Distribuție, operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel, au mobilizat pe teren efective mărite de echipe, pentru a monitoriza și interveni în cel mai scurt timp posibil în cazul unor eventuale avarii în rețeaua de distribuție a energiei electrice, pe fondul condițiilor meteorologice extreme.

Potrivit datelor E-Distribuție Muntenia, un vârf de consum la nivelul Capitalei și al județelor Ilfov și Giurgiu a fost atins pe data de 25 iulie 2023, la ora 17:00, când acesta s-a ridicat la 1.502 de MW, cu 59% mai mult față de cifrele înregistrate într-o zi din luna mai a acestui an, cu temperaturi specifice acelei perioade. În București, zona cu cel mai crescut consum de energie electrică în data de 25 iulie, mai mare cu 54% față de o zi cu valori termice obișnuite, a fost în nordul Capitalei. Zone precum Filaret, Berceni-Progresul, Drumul Taberei, Pantelimon, respectiv localitatea Chitila din județul Ilfov au înregistrat, de asemenea, un consum casnic ridicat, generat de folosirea intensivă a aparatelor de aer condiționat. E-Distribuție Dobrogea a înregistrat un consum mai mare cu până la 39% în data de 25 iulie față de cifrele înregistrate în a doua jumătate a lunii mai 2023, iar E-Distribuție Banat cu până la 21% în data de 25 iulie, raportat la luna mai a acestui an.

Tot în această perioadă, a fost atins și cel mai mare număr de apeluri în call center-ul tehnic care deservește regiunile Muntenia, Banat și Dobrogea, în data de 21 iulie ajungând la un număr total de peste 28.500, de aproape treisprezece ori mai multe față de o medie de 2.200 de apeluri zilnice în luna mai a aceluiași an. Zilele cu cele mai multe apeluri din această perioadă au fost cele în care s-au înregistrat temperaturi ridicate, ceea ce a dus la creșterea consumului de energie electrică, și în cele cu fenomene meteo extreme, precum vijelii și furtuni.

Având în vedere avertismentele meteorologice de caniculă, companiile E-Distribuție estimează că valorile de consum vor rămâne ridicate zilele următoare și recomandă un consum de energie cât mai eficient și care să nu depășească puterea avizată a instalației de la fiecare loc de consum, pentru alimentarea în siguranță a locuințelor sau construcțiilor cu caracter comercial. Este recomandată folosirea electrocasnicelor și a celorlalte echipamente din casă într-un mod echilibrat, pe parcursul zilei fiind oportună utilizarea echipamentelor și aparatelor absolut necesare, dar și acestea nu simultan, în special în cazul aparatelor cu consum mare de energie.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Sud Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului Enel. Rețelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuție numără 286 stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.

Cum puteți reduce consumul de energie

În cazul utilizării aparatelor de aer condiționat, este recomandată răcirea graduală a locuinței, metodă care reduce la jumătate consumul de energie față de setarea aparatului la temperaturi foarte joase. Concret, consumatorii pot seta temperatura la 24 de grade Celsius în loc de 18 și lăsa aparatul pornit. 

De exemplu, conform EPG, temperatura pe care o alegi pentru aerul condiționat are un impact major asupra consumului de energie. Pentru a descoperi, mai exact, cum funcționează acest lucru, prezentăm cele două metode pentru răcirea locuinței, folosind aparatul de aer condiționat:

Răcirea forțată – se întâmplă atunci când setezi aerul condiționat pe temperatura minimă și îl lași să funcționeze în acest mod până obții temperatura dorită în încăpere.  

  • Problema cu această metodă este că nu poți anticipa cât timp trebuie să funcționeze aerul condiționat, deoarece răcirea este dependentă de temperatura exterioară. De exemplu, dacă afară sunt 40 de grade Celsius, temperatura din cameră va scădea mai greu, indiferent de puterea aerului condiționat. Setarea unei temperaturi mici implică funcționarea în permanență a ventilatorului și un consum semnificativ de energie.

Răcirea graduală – are loc atunci când setezi aerul condiționat la o temperatură de aproximativ 24-25ᵒC și îl lași pornit pentru mai mult timp.

  • La această temperatură se va ajunge mult mai ușor, iar odată ce s-a ajuns la temperatura dorită, ventilatorul se va opri, fiind necesară doar întreținerea temperaturii obținute. În acest mod, consumul de energie va scădea semnificativ, ventilatorul fiind componenta care consumă cea mai multă energie electrică. 

Ținând cont de aceste două metode, iată un exemplu concret despre măsurile pe care le poți lua.

Conform experților Enel și EPG, într-o zi obișnuită de vară, aerul condiționat consumă aproximativ 9 kWh cu metoda forțată și 4 kWh cu metoda graduală. Această diferență este una importantă deoarece vorbim despre o reducere a consumului de energie de 50% obținută doar prin setarea aparatului de aer condiționat pe 25ᵒC în loc de 18ᵒC. Mai mult, pentru fiecare grad în plus adăugat la temperatura setată la aparatul de aer condiționat, consumul de energie scade cu 0,71 kWh.

Totodată, folosirea aparatului de aer condiționat la temperaturi minime pentru intervale de 30-60 de minute este ineficientă, deoarece temperatura obținută se menține pentru scurt timp. Asta înseamnă că, pentru a te bucura de temperatura dorită mai mult timp, aparatul de aer condiționat trebuie repornit, lucru care duce la o creștere semnificativă a consumului. 

  • Deși implică funcționarea continuă sau pe o perioadă mai mare de timp a aparatului de aer condiționat, metoda graduală este mai eficientă, dat fiind faptul că nu utilizează ventilatorul la capacitatea sa maximă.  
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite