Dăncilă continuă să „fidelizeze“ primarii: Bani pe bandă rulantă prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de noi proiecte cu o valoare totală de 1,3 miliarde lei au fost aprobate pentru a primi finanţare prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), iar alte circa 1.100 sunt pe lista de aşteptare.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a aprobat cea de-a treia listă de proiecte care vor fi finanţate prin FDI.

Iniţial, noua listă publicată joi cuprindea 105 proiecte, în valoare de 1,309 miliarde lei. Cu toate acestea, Comisia de Prognoză a „strecurat” vineri alte şase proiecte pe listă, în valoare de încă 108,61 milioane de lei. Astfel, per total, noi investiţii de peste 1,41 miliarde lei vor fi finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

Cele mai mari sume le vor primi judeţele Bistriţa-Năsăud (125 milioane lei), Suceava (119 milioane lei), Giurgiu (109,9 milioane lei) şi Mehedinţi (107 milioane lei).

De asemenea, Comisia de Prognoză a publicat şi lista proiectelor eligibile pentru finanţare, care vor primi bani doar în limita plafonului de contractare. Pe această listă se regăsesc 1.177 de investiţii la nivel naţional, care însumează cereri de finanţare de peste 19 miliarde de lei, potrivit calculelor „Adevărul”.

Acestea se adaugă celor 586 de proiecte de investiţii aprobate deja în două tranşe, care vor costa în total 9,65 miliarde lei. „Adevărul” a scris recent că judeţele care au fost desemnate să primească cele mai mari sume sunt cele ale unor importanţi baronilor locali PSD şi ale unor oameni cu greutate în partid.

„Tun de 25 miliarde lei”                                                          

Vicepreşedintele PNL, Florin Roman, a acuzat PSD că vrea să mărească suma totală de bani daţi la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pentru ca ulterior să poată fi redirecţionaţi către aleşii locali.

„În perspectiva retragerii de la guvernare, urmare a demiterii guvernului Dăncilă, PSD arde şi pârjoleşte finanţele ţării! După ce au alocat peste 90% din contracte, strict politic, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, din totalul de 10 miliarde de lei, PSD a venit cu un nou amendament în care majorează plafonul la 25 de miliarde de lei, cu 15 miliarde de lei peste alocarea iniţială. Mai pe înţelesul tuturor, PSD ia echivalentul a peste 5 miliarde de euro din bani publici, pentru a-i aloca în grabă primarilor PSD, ca să-i mobilizeze pentru campania prezidenţială a Vioricăi Dăncilă. Mita de 5 miliarde de euro este împărţită discreţionar, strict politic, prin pixul şefului Comisiei Naţionale de Prognoză, celebrul domn Ghizdeanu. Se grăbeşte practic semnarea contractelor de către primarii PSD, la presiunea baronilor PSD, astfel încât noua guvernare să fie obligată să onoreze nişte contracte în vigoare”, a afirmat Florin Roman, deputat şi vicepreşedinte al PNL, referitor la introducerea unui amendament la rectificarea bugetară, prin care e crescută suma către aleşii locali. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite