Cum vrea PSD să suspende rambursarea creditelor pentru populaţie şi firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu este unul din iniţiatorii propunerii de suspendare a plăţii ratelor FOTO Eduard Enea
Marcel Ciolacu este unul din iniţiatorii propunerii de suspendare a plăţii ratelor FOTO Eduard Enea

Partidul Social Democrat a iniţiat joi un proiect de lege care permite suspendarea plăţii ratelor la credite pentru populaţie şi firme, până la finalul anului, în contextul epidemiei de coronavirus.

Iniţiativa legislativă a fost depusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis şi preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean.

Lege pentru suspendarea rambursării creditelor

Art.1 - Se suspendă, până la finalul anului 2020, obligaţia de plată a ratelor scadente şi dobânzilor aferente împrumuturilor atât bancare, cât şi financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv, de catre toate persoanele fizice şi entităţile juridice. Durata contractuală se va prelungi cu durata în care a operat suspendarea.

Art.2 - Creditorii persoane fizice şi juridice pot opta ca în această perioadă să-şi achite ratele în conformitate cu scadenţarul creditului”, scrie în proiectul de lege depus de social-democraţi în Parlament.

„PSD consideră că măsurile anunţate de Guvern pentru sprijinirea economiei sunt mai degrabă măsuri de tatonare, care nu răspund nevoilor urgente ale firmelor şi populaţiei. Guvernul trebuia să ia măsuri curajoase, ferme şi clare de susţinere a populaţiei şi a mediului de afaceri. Am văzut, în schimb, multă şovăială şi o lipsă totală de reacţie rapidă. Suntem într-o luptă contracronometru. Mai târziu va fi prea târziu. Suspendarea plăţii ratelor bancare este o măsură de sprijin a populaţiei în confruntarea cu criza economică generată de epidemie şi solicitată de tot mediul de afaceri”, a declarat preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Propunerea PSD este similară cu măsura luată de Ungaria, unde plata ratelor a fost amânată până la sfârşitul anului 2020 prin decizia Guvernului condus de Viktor Orban.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite