Cum sunt plătiți muncitorii străini în România. Salariile ar putea crește odată cu aderarea la Schengen

0
Publicat:

Intrarea României în spațiul Schengen va atrage după sine o serie de schimbări în peisajul economic, însă piața muncii este cea care va traversa modificări semnificative, în ceea ce privește condițiile de muncă ale muncitorilor străini.

Muncitori străini în construcții
Salariile muncitorilor străini ar putea fi majorate după aderarea României la Schengen

Odată cu deschiderea granițelor țării, condițiile oferite de angajatorii de la noi vor concura cu standardele oferite de țări europene mai dezvoltate.

Agenția Work From Asia, specializată în recrutarea și plasarea personalului străin în România, consideră ce este necesară alinierea condițiilor de muncă oferite muncitorilor străini la standardele europene.

,,Alinierea condițiilor de muncă la normele europene este o normalitate de care trebuie să fie conștienți angajatorii români. Vorbesc aici despre echivalarea salariilor oferite muncitorilor străini cu cele din Uniunea Europeană, despre condiții similare de muncă, de repaus, de plată a orelor suplimentare, precum și de asigurarea condițiilor de cazare și hrană la un nivelul mai bun.”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia.

În prezent, în România aproximativ 1,5 milioane de angajați sunt remunerați cu salariul minim pe economie, respectiv 3.300 de lei și rămân cu aproximativ 2.000 de lei după achitarea taxelor, din 1 iulie 2024 se așteaptă o nouă majorare. Este vorba despre o creșterea a salariului minim pe economie la 3.700 de lei brut, respectiv aproximativ 2.300 de lei net.

Cu toate că angajații străini primesc mai mult decât venitul minim pe economie, în contextul intrării României în spațiul Schengen, este necesară o majorare a salariilor plătite de angajatorii români muncitorilor veniți din spațiul non-UE, pentru păstrarea personalul străin interesat de piața muncii locale.

,,În momentul de față salariile oferite de angajatorii români pentru muncitorii necalificați pornesc de la 500-600 de euro venit net, continuă în jur de 600-700 de euro venit net pentru muncitorii semi calificați, în timp ce pentru muncitorii străini calificați, un antreprenor plătește aproximativ 700-800 de euro venit net. Această realitate trebuie schimbată, în așa fel încât salariile să crească la minim 800 euro venit net pentru necalificați și exponențial pentru restul. Muncitorii calificați ar trebui remunerați cu minim 1200-1300 de euro venit net”, a completat Yosef Gavriel Peisakh.

În România, a fost aprobat pentru anul în curs un contingent de 100.000 de muncitori străini, similar cu cel din 2023, principalele țări de proveniență pentru muncitorii străini fiind cele asiatice, în special: Nepal, Filipine, India, Bangladesh și Sri Lanka.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite