Cum se prezintă sistemul bancar românesc la nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiza băncii centrale a ţinut cont de indicaţiile metodologice şi de intervalele de evaluarea stabilite în analiza ABE, denumită şi „Tabloul de bord al riscului” FOTO: Adevărul
Analiza băncii centrale a ţinut cont de indicaţiile metodologice şi de intervalele de evaluarea stabilite în analiza ABE, denumită şi „Tabloul de bord al riscului” FOTO: Adevărul

La finalul anului trecut, profitabilitatea sistemului bancar din România a atins un procentaj de 13,2%, dublu comparativ cu media din Uniunea Europeană înregistrată în septembrie. Totodată, cu mult peste media europeană se situa şi gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, 58% faţă de 44%, conform datelor publicate de BNR.

Indicatorul de profitabilitate ROE a urcat cu 5,6 puncte în ultimul trimestru al anului trecut, de la 7,6% la 13,2%, situându-se în cel mai bun interval de prudenţă în tabloul de risc.

Analiza efectuată de BNR asupra sistemului bancar din România este similară cu analiza trimestrială a Autorităţii Bancare Europene (ABE) şi se bazează pe datele raportate de bănci la nivel individual. Analiza băncii centrale a ţinut cont de indicaţiile metodologice şi de intervalele de evaluarea stabilite în analiza ABE, denumită şi „Tabloul de bord al riscului”, notează Mediafax.

„Această analiză a fost posibilă în contextul în care cadrul de supraveghere prudenţială a fost armonizat la nivelul european, iar standardele de raportare stabilite de ABE sunt cu implementare directă în toate statele membre UE încă de la începutul anului 2014", precizează BNR.

Indicatorii sunt grupaţi pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate şi structura bilanţului. Fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudenţă, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcţie de intervalul valoric căruia îi aparţine.

Datele din tabloul de risc pentru sistemul banca românesc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudenţă, atât la septembrie 2015, cât şi la decembrie 2015, performanţa fiind superioară mediei europene care se încadrează la "intermediar" cu aproape toţi indicatorii.

Rata creditelor neperformante şi cea a creditelor cu măsuri de restructurare fac excepţie. Acestea, cu toate că rămân în banda valorică considerată de ABE ca fiind deficitară, au consemnat un declin semnificativ în ultimul trimestru al anului trecut, cu 2,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor neperformante şi cu 1,1 puncte la rata creditelor cu măsuri de restructurare.

Aceste vulnerabilităţi sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calităţii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziţionează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, la 58%, cu mult peste media europeană, de circa 44%.

Structura bilanţieră este echilibrată şi respectă cele mai bune strandarde atât în ceea ce priveşte raportul dintre credite şi depozite, cât şi cel dintre total datorii şi capitaluri proprii.

Indicatorii de solvabilitate, deşi uşor ajustaţi spre finele anului 2015, îşi păstrează un nivel ridicat, aferent celui mai bun interval de prudenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite