Exclusiv Cum să îți păstrezi slujba în 2025. Expert HR: „Avem deja tineri absolvenți de Informatică, la Cluj, care lucrează ca barmani, ospătari, la Uber”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2025 vine cu probleme pentru piața muncii în aproape toate domeniile de activitate, spune expertul în resurse umane Doru Șupeală. Specialistul are sfaturi atât pentru cei care sunt angajați, cât și pentru tineri pentru care obținerea unui loc de munca va fi teribil de grea.

Doru Șupeală explică ce trebuie să facă angajații în 2025. FOTO: Arhivă personală
Doru Șupeală explică ce trebuie să facă angajații în 2025. FOTO: Arhivă personală

Mediul de afaceri din România se arată pesimist față de 2025. 6 din 10 antreprenori români se așteptă ca 2025 să fie un an mai dificil decât cel care tocmai s-a încheiat, potrivit unui sondaj despre așteptările IMM-urilor față de următorul an.

Creșterea impozitelor prevăzute în Ordonanța trenuleț va pune în dificultate antreprenorii. Asta în timp ce, cei mai mulți antreprenori (peste 40%) își doresc scăderi de impozite, dar și o mai mare predictibilitate. 

În ultimele luni ale anului, s-au înmulțit știrile privind concedierile colective sau intrarea în insolvență a unor companii fie ca urmare a problemelor industriei auto din Germania, fie urmând un trend mondial în IT sau din cauza problemelor din domeniul lohn-ului. Specialiștii spun că trendul concedierilor va continua în 2025.

Noile investiții vor fi amânate din cauza instabilității politice și fiscale, dar și deoarece multe companii importante se pregătesc pentru a face față unei perioade complicate.

Expertul în resurse umane Doru Șupeală susține că anul 2025 va fi unul greu pentru piața muncii în aproape toate domeniile, cu excepția poate a sectorului public, de care politicienii nu vor îndrăzni să se atingă.

Specialistul vine cu sfaturi atât pentru angajați despre cum să treacă cu bine de 2025, cât și pentru tineri, pentru care găsirea unei slujbe va fi teribil de grea.

Cel mai bun sfat pentru angajați

„Unul dintre lucrurile cele mai importante care va fi întotdeauna valoros este să înveți mereu lucruri noi. Fie că sunt instrumente noi, aplicații, metode de a face anumite sarcini. Trebuie să-și dezvolte competențe pe care ceilalți nu le au – să fii mai bun, mai valoros decât ceilalți”, spune Șupeală.

Învățarea continuă este cel mai bun sfat. Fie că este făcută individual, fie cu ajutorul mentorilor, a cursurilor online sau a oricăror ale surse de învățare.

Un alt sfat dat de Șupeală este să înveți lucruri care te și atrag, să faci ceva ce-ți place. „Vom vedea o tendință a multor angajați de a schimba domeniul de activitate de mai multe ori. Ne plictisim foarte repede, vrem să facem altceva. Mulți angajați își vor abandona cel puțin o dată pe parcursul vieții actuala profesie și se vor îndrepta către ceva care îi atrage mai tare. Unii vor merge spre antreprenoriat, vor deschide un restaurant, vor înființa o fermă etc”, explică expertul.

Șupeală crede că în acest context, este foarte important pentru angajat să aibă un coach de carieră sau măcar să-și analizeze foarte bine cariera și să se gândească ce vrea să facă pe viitor. „Se pot face pași mărunți spre schimbare. Să învețe să facă ceva în paralel cu jobul, fie că e o mică slujbă part time, să învețe despre o altă profesie, poate o mică afacere care să-i ia câteva ore pe zi”, detaliază Șupeală.

Construiește relații de încredere

Un alt sfat important al specialistului pentru angajați este „să construiască relații de încredere în interiorul organizației în care lucrează. Cu cât ești mai de încredere pentru membri echipei cu atât șansele să fii dat afară sunt mai mici. Să fii disponibil, să fii valoros pentru echipă, să contribui, să ai relații bune cu colegii, să ai o vorbă bună pentru fiecare, să oferi ajutor. Acest comportament te ajută foarte mult să-ți păstrezi jobul, dacă vrei să treci prin perioada dificilă care urmează fără turbulențe”.

Un alt sfat al expertului este legat de antreprenoriat: „să se gândească la antreprenoriat. Numărul de antreprenori din România este mic raportat la populație, iar oportunitățile sunt foarte mari. Pragul de intrare în business e încă foarte mic, nu trebuie foarte mulți bani. În astfel de perioade de criză apar foarte mute oportunități”.

Doru Șupeală susține că oportunități există inclusiv în domeniile în care activează angajatorul. „Dacă ai idei de a rezolva problemele mai repede, mai bine, mai ieftin decât angajatorul tău, fă-ți un busiess. E fix perioada în care merită pornite afaceri”, detaliază el.
 
Șupeală spune ca la început nici nu trebuie să termini relația cu actualul angajator. „Poți să le faci în paralel, să faci un sacrificiu”, arată el.

„Avem deja tineri care au terminat Informatica la Cluj și lucrează ca barmani, ospătari, șoferi de Uber”

Șupeală spune că va fi o perioadă foarte complicată pentru tinerii care doresc să-și găsească o slujbă în domeniul în care au studiat.

„Șansele să prindă un job stând și așteptând să răspundă cineva la un CV trmis pe vreo platformă de angajări sunt mici. Îi sfătuiesc să schimbe procesul și să-și recruteze ei angajatorul. Să caute firme în care și-ar dori să lucreze, să-i contacteze ei și să caute internshipuri, să facă o perioadă de ucenicie, de voluntariat”, spune expertul.

Șansele ca o firmă să-i angajeze, doar pe baza unui CV trimis sunt minime.

„Știu că a fi dispus să lucrezi gratis 3 luni sună neconvenabil, dar e mai eficient dacă vrei să obții un job decât să fii unul dintre cei 1.000 de candidați care și-au depus CV-ul pe care-l citește un robot AI. Plus că ești unul dintre 1.000 de candidați și într-un astfel de context piața alege ce e mai ieftin. Tu nu vrei să fii acolo. Cel mai bine e să fii un candidat pe un post, iar pentru asta trebuie să ai mai multe abilități decât ceilalți, să ai deja o relație cu angajatorul”, explică specalistul.

Ucenicia, internshipul îi va permite „să fure” meserie. „Altfel, vei face parte din cele 3-4-5 generații ratate profesional. Avem deja tineri care au terminat Informatica la Cluj și lucrează ca barmani, ospătari, șoferi de Uber pentru că nu găsesc joburi. Fenomenul e în m multe domenii, nu doar în IT”.

Șupeală crede că așteptările multor tineri sunt nerealiste. „Trebuie să fie mai dispuși să facă un efort acum, să le fie greu acum, ca să le fie bine peste câteva luni.”

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite