Cum încearcă firmele din Europa să gestioneze riscul valutar
0IMM-urile din Europa devin mai agile și mai strategice în gestionarea riscului valutar. Activitatea de hedging (gestionarea riscului valutar – n. red.) este în plină expansiune.

Hedging-ul este o strategie de investiții care implică luarea de poziții în piețele de tranzacționare care au ca scop protejarea de riscurile potențiale, cum ar fi fluctuațiile nefavorabile ale prețurilor.
În practică, acest lucru înseamnă cumpărarea unor instrumente financiare care se comportă în mod invers față de activele pe care le dețin investitorii, cum ar fi opțiuni sau contracte futures.
Pe scurt, hedging este atunci când tu ca investitor cumperi sau vinzi o altă monedă în același timp, pentru a te proteja de modificările cursurilor de schimb ale diferitelor valute.
De exemplu, o companie poate încheia un contract futures (un acord ce prevede obligația de a cumpăra / vinde o anumită marfă / titluri de valoare la un preț predeterminat, la o dată stabilită din viitor) pentru a se proteja împotriva creșterii prețului gazelor naturale.
În cazul în care compania știe că va avea nevoie de o cantitate importantă de gaze naturale la finele anului, și se așteaptă ca prețul gazului să crească la iarnă, ea poate încheia sau cumpăra un contract futures care prevede cumpărarea gazului la un anumit preț la o dată anume din viitor. Spre exemplu, contractul poate specifica faptul că societatea în cauză va cumpăra gaze naturale la prețul de 50 de euro pe MWh la data de 1 decembrie 2023. Indiferent de cum va evolua prețul gazelor naturale, vânzătorul este obligat să vândă gazul la acest preț.
În acest fel, compania s-a protejat împotriva riscului creșterii prețului gazelor naturale.
Cererea pentru produse de hedging s-a dublat din septembrie
În ultimele luni, volatilitatea generată de politicile economice ale SUA determină tot mai multe IMM-uri europene să apeleze la produse de hedging pentru a-și proteja marjele de profit.
Între septembrie 2024 și aprilie 2025, numărul produselor de hedging contractate de clienții iBanFirst s-a dublat. Multe companii au profitat de deprecierea dolarului american față de euro pentru a fixa cursuri favorabile, asigurându-și astfel plățile viitoare și protejându-și marjele.
Managementul riscului valutar a crescut de patru ori în zilele cheie
Pe 5 martie și 3 aprilie, odată cu aparițiile publice ale președintelui Trump, activitatea de acoperire a riscurilor valutare a crescut de patru ori. IMM-urile au acționat rapid, blocând cursuri de cumpărare sau vânzare prin contracte forward, reducând astfel impactul potențialelor fluctuații asupra tranzacțiilor viitoare.
Pe fondul fluctuațiilor semnificative ale principalelor perechi valutare (EUR/USD, EUR/CNY, EUR/GBP, EUR/RON), directorii financiari au început să urmărească zilnic cursurile de schimb pentru a efectua plăți în momentul optim și în moneda potrivită. În plus, în martie și aprilie, numărul utilizatorilor activi ai platformei a crescut cu 8% față de lunile anterioare.
„Vedem tot mai multe IMM-uri românești care nu mai privesc gestionarea riscului valutar doar ca pe o măsură defensivă, ci ca pe un instrument esențial de creștere internațională. Această schimbare de perspectivă reflectă un nivel crescut de maturitate financiară și o mai bună înțelegere a volatilității piețelor. Alegerea momentului oportun pentru efectuarea plăților, a monedei potrivite și utilizarea inteligentă a instrumentelor de hedging pot face diferența decisivă în protejarea marjelor de profit”, declară Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst.