Cum a câştigat capitalismul lupta cu socialismul, după Hans Hermann Hoppe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialismul aduce sărăcie! Aceasta este un rezumat în doar trei cuvinte al unei cărţi de 140 de pagini scrisă de profesorul german Hans Hermann Hoppe, sub titlul“Teoria socialismului şi capitalismului”. Profesorul Hoppe este unul dintre cei mai importanţi gânditori libertarieni ai momentului, şi va veni la Bucureşti pentru lansarea oficială a cărţii sale în limba română.

“Gradul total de socialism, adică gradul total de interferenţă cu drepturile de proprietate într-o ţară dată, explică avuţia totală a acesteia. Cu cât o ţară este mai socialistă, cu atât mai stânjenit va fi procesul de producere a noii avuţii şi de conservare a celei existente, şi cu atât mai săracă va rămâne sau va deveni acea ţară”. Aşa explică profesorul Hoppe faptul că Statele Unite, spre exemplu sunt în general, mai bogate decât Europa de Vest. La fel cum poate fi explicat în opinia acestuia şi faptul că Elveţia este mai prosperă decât Austria, sau că Anglia, care în secolul al XIX-lea era cea mai bogată ţară din lume, a decăzut acum până la a fi numită o ţară cu un ritm scăzut de dezvoltare. 

Acestea sunt doar câteva dintre ideile principale ale studiului realizat de profesorul Hoppe, un studiu axat pe analiza economiei, politicii şi moralei socialismului şi capitalismului. Cartea “Teoria socialismului şi capitalismului” vorbeşte despre cum poate fi organizată societatea, astfel încât să fie promovată producerea avuţiei şi să fie eliminată sărăcia, şi cum poate fi structurată aceasta, astfel încât ordinea socială să fie una dreaptă. Răspunsul fiind în mod evident “capitalismul”. 

Cu doctorate urmate atât în economie cât şi în filozofie, deci cu dublă specializare, Hans Hermann Hoppe unul dintre cei mai importanți gânditori ai curentului ideologic libertarian contemporan, şi unul dintre ce mai mari critici ai keynesianismului. Prin scrierile sale, Hoppe s-a dovedit un critic neobosit al etatismului în toate formele acestuia de manifestare, pe toate palierele şi în toate aspectele vieţii sociale, arătând consecinţele nefaste ale oricărui compromis în sensul acceptării etatizării. El se înscrie astfel între cei care formează nucleul dur al gândirii libertariene. 

Pentru lansarea oficială a cărţii sale “Teoria socialismului şi capitalismului” în limba română, prfesorul Hoppe va susţine două conferinţe în Bucureşti. Prima dintre acestea, va avea loc în data de 9 noiembrie 2011, la ora 18.00 în Aula Magna a Academiei de Studii Economice, şi se va desfăşura sub titlul “On Politics, Money and Banking”. Cea de-a doua conferinţă se va desfăşura în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane, a doua zi, adică pe 10 noiembrie 2011, tot la ora 18.00, sub titlul “Entrepreneurship with Fiat Property and Fiat Money”. 

Prezenţa lui Hoppe în România marchează însă şi 130 de ani de la nașterea celebrului economist libertarian Ludwig von Mises, unul dintre cei mai importanţi gânditori libertarieni din istorie,  și sărbătorirea a 10 ani de la fondarea Institutului Ludwig von Mises România, o asociaţie a economiştilor români inspiraţi din această ideologie economică.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri