Cum a aruncat Hidroelectrica 400 de milioane de euro în apele Oltului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 400 de milioane de euro a dat Hidroelectrica pentru retehnologizarea celor 20 de hidroagregate de la cele cinci hidrocentrale de pe albia inferioară a râului Olt, potrivit lui Remus Borza, reprezentantul Euroinsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Proiectul de retehnologizare a fost demarat în 2001, când Hidroelectrica făcea un studiu de fezabilitate ce stabilea un preț de 123 de milioane de lei, ce prevedea doar înlocuirea părții mecanice a hidroagregatelor. Dupa trei ani, Hidroelectrica refăcea studiul de fezabilitate, incluzând partea electrică a aparatelor, ce ducea la un preț de peste 350 de milioane de euro. Si așa, devizul a fost depășit, ajungându-se la un cost de 400 de milioane de euro.

În mod normal, un hidroagregat are o durată de exploatare de 22 de ani. Primele hidroagregate au fost puse în funcțiune încă din anii ‘80, în timp ce ultimul a fost montat în 1999. Astfel, s-a semnat înlocuirea unor aparate ce funcționau de doar doi ani.

Lucrările au fost atribuite direct, fără licitație, consorțiului german Voith Siemens.

Acum, Remus Borza îi așteaptă pe nemți la negocieri și spune că speră să recupereze aproximativ 20 de milioane de euro.

"Dacă Voith nu vine la negocieri să ne dea un discount comercial serios, atâta timp cât eu voi mai sta la Hidroelectrica, nu va mai pupa nicio abilitare", a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica.

Vineri a fost pus în funcțiune cel de-al 17-lea hidroagregat, urmând ca restul să fie date în folosință în perioada următoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite