Criza din Marea Roșie afectează 30% din comerțul global. Petrolul și gazele s-ar putea scumpi

0
Publicat:

Milițiile Houthi susținute de Iran din Yemen atacă susținut transportul maritim în Marea Roșie, una dintre cele mai importante căi navigabile din lume pentru comerțul global, inclusiv mărfuri energetice.

Harta geopolitică din jurul Mării Roşii
Houthi atacă cu rachete și drone transporturile din Marea Roșie Foto Shutterstock

Atacurile cu drone și rachete ale Houthis sunt aparent un răspuns la războiul dintre Israel și Hamas, dar se tem că economia mondială în general ar putea fi perturbată pe măsură ce navele comerciale sunt forțate să reconfigureze traseul, scrie Politico.

Marți, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a susținut o videoconferință cu 43 de țări, UE și NATO, spunându-le că „atacurile au avut deja impact asupra economiei globale și vor continua să amenințe transportul comercial dacă comunitatea internațională nu s-ar reuni pentru a aborda problema. problema colectiv.”

La începutul acestei săptămâni, SUA au anunțat un efort internațional de securitate numit Operațiunea Prosperity Guardian, care a inclus Regatul Unit, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Seychelles și Spania ca participanți. Madridul a spus însă că nu va participa.

Houthii au răspuns rapid.

Chiar dacă America va reuși să mobilizeze întreaga lume, operațiunile noastre militare nu se vor opri decât dacă crimele de genocid din Gaza nu se opresc și nu permit alimentelor, medicamentelor și combustibilului să pătrundă în populația sa asediată, indiferent de sacrificiile pe care le costă”, a spus Mohammed Al. -Bukaiti, membru al biroului politic Ansar Allah, într-o postare pe X.

Iată ce trebuie să știți despre criza Mării Roșii.

Cine sunt Houthii și de ce atacă navele

Observatorii internaționali au dat vina pentru deturnările, rachetele și atacurile cu drone asupra rebelilor Houthi din Yemen, care și-au intensificat atacurile de când a început războiul Israel-Hamas. Gruparea islamistă șiită face parte din așa-numita axă de rezistență împotriva Israelului și este înarmată de Teheran. Aproape sigur, datorită sprijinului iranian cu balistică, houthii au vizat direct Israelul încă de la începutul războiului, trăgând cu rachete și drone în Marea Roșie, spre stațiunea Eilat.

Houthii au fost implicați în războiul civil de lungă durată din Yemen și au fost blocați în luptă cu o forță de intervenție în țară condusă de Arabia Saudită sunnită. Houthii au susținut mai multe lovituri majore împotriva instalațiilor energetice de mare valoare din Arabia Saudită în ultimii ani, dar mulți observatori internaționali au identificat unele dintre afirmațiile lor mai mari ca fiind neplauzibile, văzând pe Houthis o cortină de fum pentru acțiunea directă iraniană împotriva inamicului său, Riad. .

După ce au tras pentru prima dată drone și rachete de croazieră în Israel, rebelii vizează acum nave comerciale pe care le consideră legate de Israel. Houthii au lansat aproximativ 100 de atacuri cu drone și rachete balistice împotriva a 10 nave comerciale, a anunțat marți Departamentul Apărării al SUA.

Drept urmare, unele dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, inclusiv MSC italo-elvețiană, gigantul danez Maersk și CMA CGM din Franța, au fost forțate să redirecționeze pentru a nu fi vizate. De asemenea, BP a întrerupt transportul prin Marea Roșie.

De ce este atât de importantă Marea Roșie

Strâmtoarea Bab el-Mandeb (Poarta Plângerii) dintre Djibouti și Yemen, unde houthii au atacat nave, marchează intrarea de sud în Marea Roșie, care face legătura cu Canalul Suez și este o legătură crucială între Europa și Asia.

Estimările sunt că 12% până la 15% din comerțul global urmează această rută, reprezentând 30% din traficul global de containere. Aproximativ 7% până la 10% din petrolul mondial și 8% din gazele naturale lichefiate sunt, de asemenea, transportate prin aceeași cale navigabilă.

Acum, că strâmtoarea este închisă, „alternativele necesită costuri suplimentare, întârzieri suplimentare și nu se potrivesc cu lanțul de aprovizionare integrat care există deja”, a declarat Marco Forgione, director general la Institutul de Export și Comerț Internațional.

Deturnarea navelor în jurul Africii adaugă până la două săptămâni la durata călătoriei, creând costuri suplimentare și congestionare în porturi.

Ce face Occidentul în privința asta

În weekend, distrugătorul american USS Carney și distrugătorul britanic HMS Diamond au doborât peste o duzină de drone. La începutul acestei luni, fregata multimisială franceză FREMM Languedoc a interceptat și trei drone, inclusiv cu rachete sol-aer Aster 15.

Acum, Washingtonul încearcă să conducă o operațiune internațională pentru a intensifica eforturile împotriva grupului susținut de Iran, sub umbrela Forțelor Maritime Combinate și a Forței Operative 153.

Este o operațiune de reasigurare pentru nave comerciale”, a spus Héloïse Fayet, cercetător la Institutul Francez pentru Relații Internaționale (IFRI), adăugând că încă nu este clar dacă operațiunea se referă la escortarea navelor comerciale sau la punerea în comun a capacităților de apărare aeriană pentru a lupta împotriva dronelor și a sistemelor balistice. rachete.

Cine participă la operaţiunile conduse de SUA

Marți, Marea Britanie a anunțat că HMS Diamond va fi desfășurat ca parte a operațiunii conduse de SUA.

După o întâlnire video între Austin și ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, Italia a fost de acord să se alăture și a declarat că va desfășura fregata Virginio Fasan, o navă militară de 144 de metri echipată cu rachete cu rază lungă de acțiune Aster 30 și 15. Nava era programată să înceapă să patruleze Marea Roșie, ca parte a operațiunii europene anti-piraterie Atalanta, până în februarie, dar acum este de așteptat să tranziteze Canalul Suez pe 24 decembrie.

Franța nu a spus în mod explicit dacă Parisul a fost înscris sau ieșit, dar ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a declarat marți parlamentarilor că inițiativa SUA este „interesantă”, deoarece permite partajarea informațiilor.

Franța are deja o prezență puternică în regiune”, a adăugat el, referindu-se la operațiunile UE Atalanta și Agénor.

Cu toate acestea, Spania – deși este listată ca participant de către Washington – a spus că va participa doar dacă NATO sau UE decid să facă acest lucru, și nu „unilateral”, potrivit El País, citând guvernul.

Lecornu a insistat că puterile regionale precum Arabia Saudită ar trebui incluse în coaliție și a spus că va aborda problema cu omologul său saudit, prințul Khalid bin Salman Al Saud, într-o întâlnire la Paris, marți seara.

Potrivit lui Bradley Bowman, director principal al Centrului pentru Puterea Militară și Politică de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, o serie de aliați din Orientul Mijlociu par reticenți să participe.

Unde este Egiptul? Unde este Arabia Saudită? Unde sunt Emiratele Arabe Unite?” a întrebat el, avertizând că, prin aliații săi Houthi, Iranul încearcă să divizeze Occidentul și aliații săi regionali și să agraveze tensiunile în jurul războiului Israel-Hamas.

China are și o bază în Djibouti unde are nave de război, deși nu face parte din coaliție.

Ce înseamnă atacurile de la Marea Roșie pentru comerțul global

Deși o criză economică cu drepturi depline nu este încă la orizont, ceea ce se întâmplă în Marea Roșie ar putea duce la creșterea prețurilor.

„Situația este îngrijorătoare din toate punctele de vedere – în special în ceea ce privește energia, petrolul și gazele”, a declarat Fotios Katsoulas, analist principal al petrolierelor la S&P Global Market Intelligence.

Se așteaptă deja că cererea de combustibil [maritim] va crește cu până la 5 procente”, a spus el, iar „prețurile mai mari ale combustibilului, costuri mai mari pentru transport maritim, prime de asigurare mai mari” înseamnă în cele din urmă costuri mai mari pentru consumatori. „Există chiar și nave în Marea Roșie care se gândesc să treacă înapoi prin Canalul Suez în Marea Mediterană, chiar dacă ar trebui să plătească jumătate de milion de dolari pentru a face acest lucru”.

John Stawpert, un senior manager la Camera Internațională de Transport Național, a spus că, deși „va exista un impact în ceea ce privește prețul mărfurilor la casă de la supermarket” și ar putea exista un impact asupra prețurilor petrolului, „există în continuare transport maritim. tranzitează Marea Roșie.

Aceasta nu este „o întrerupere totală” comparabilă cu blocarea de câteva zile a canalului în 2021 de către nava container Ever Given, a argumentat el.

Forgione, totuși, a spus că este „îngrijorat că am putea ajunge la o blocare de facto a Canalului Suez, deoarece rebelii Houthi au o agendă foarte clară”.

De ce este atât de greu de luptat cu dronele

Modul în care funcționează Houthii ridică provocări pentru forțele navale occidentale, deoarece aceștia se feresc de dronele ieftine cu echipamente extrem de scumpe.

Rachetele sol-aer Aster 15 – cele lansate de fregata franceza Languedoc – costă mai mult de 1 milion de euro fiecare, în timp ce dronele de tip Shahed fabricate în Iran, probabil folosite de houthi, costă abia 20.000 de dolari.

„Când ucizi un Shahed cu un Aster, într-adevăr Shahed-ul este cel care l-a ucis pe Aster”, a declarat șeful personalului apărării al Franței, generalul Thierry Burkhard, la o conferință la Paris la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, dacă Shahed-ul lovește o navă comercială sau o navă de război, costul ar fi mult mai mare.

Avantajul formării unei coaliții este că putem împărtăși amenințările care ar putea apărea asupra bărcilor”, a spus Fayet de la IFRI. „Există conștientizarea acum că [houthiții] sunt o amenințare reală și că sunt capabili să mențină efortul peste timp."

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite