Contrabanda cu ţigări în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrabanda cu ţigări a urcat în luna septembrie la 24,4%, de la 21,3% în luna iulie. Deşi a atins un sfert din piaţă, acest procent este totuşi sub nivelul din ianuarie, când contrabanda era de 36,2%, arată un studiu al companiei de cercetare Novel.

Producătorii de profil susţin că acest comerţ "la negru" este o consecinţă a măsurilor de austeritate impuse de Guvern şi propun pentru reducerea contrabandei şi de pedepsire a contrabandiştilor, transmite Mediafax.

Comerţul ilicit ar aduce pierderi la bugetul de stat, din neîncasarea de accize şi TVA, de aproximativ 180 milioane de euro, consideră producătorii.

Preţul mediu al unui pachet de ţigări de contrabandă este de 7,8 lei, cu 3,1 lei mai mic decât cel al unui pachet vândut legal pe piaţa românească.

În luna septembrie, regiunile în care contrabanda avea cea mai mare ponderesunt vestul ţării, cu 48,1%, Nord-Est, cu 40,9%, şi Nord-Vest, cu 33%. La polul opus se situează Bucureştiul, cu 11,1%, şi centrul ţării, cu 16,5%, mai arată analiza Novel.

Potrivit studiului, cele mai multe ţigări de contrabandă provin din Republica Moldova (31,5%), Ucraina (24%) şi Sebia (21,7%). În total, cele trei ţări ocupă 77% din totalul contrabandei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite