Consumatorul vulnerabil de energie ar putea fi ajutat mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea va defini "sărăcia energetică" şi consumatorii vulnerabili

Centrul pentru Studiul Democraţiei critică intenţia autorităţilor de a întocmi o schemă de ajutor financiar pentru consumatorul vulnerabil de energie, care ar urma să fie aplicată doar pentru perioada noiembrie 2017 – 31 martie 2018. În opinia reprezentanţilor CSD, schema ar putea fi îmbunătăţită prin ţintirea proactivă a populaţiei sărace, prin ridicarea pragului de venit pentru calificare sau prin simplificarea listei de excluziune.

Centrul pentru Studiul Democraţiei critică modificările aduse OUG 64/ 2016, prin care se aduc amendamente Legii  123/2012 a Energiei Electrice şi Gazelor Naturale, afirmând că Parlamentul abordează greşit şi ineficient problema consumatorului vulnerabil de energie.

OUG 64/2016 vizează, în opinia Centrului,  exclusiv funcţionarea pieţei de gaz natural, reglementând relaţiile dintre actorii activi pe această piaţă, membrii Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor au aprobat un amendament în textul ordonanţei care bulversează complet actualul şi viitorul sistem de protecţie a consumatorului vulnerabil din România.

„Astfel, Parlamentul doreşte să oblige Guvernul ca, în scurta perioadă a vacanţei de vară, mai precis până la 30 septembrie 2017, să stabilească prin hotărâre de guvern o „schemă de ajutor financiar pentru consumatorul vulnerabil”, precum şi un „mod de definire a consumatorului vulnerabil”. Acest sistem ar trebui să fie valabil exclusiv în perioada 1 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, până la intrarea în funcţiune a Legii 196/ 2017 privind venitul minim de incluziune. Atragem atenţia membrilor Camerei Deputaţilor că un astfel de amendament este inutil, contraproductiv şi contradictoriu atât în raport cu legislaţia naţională, cât şi cu recomandările europene”, se arată în comunicat. 

Centrul pentru Studiul Democraţiei a analizat în detaliu practicile europene în materie de sărăcie energetică, precum şi lacunele legislative din legislaţia şi practica românească în acest domeniu, oferind o serie de recomandări în cadrul studiului „Consumatorul vulnerabil şi sărăcia energetică. Cât de departe suntem de Europa?”. 

„Considerăm că actuala legislaţie (Legea 123/2012, precum şi legislaţia secundară elaborată de ANRE) oferă o definiţie pentru consumatorul vulnerabil, operaţionalizată în practică. Un nou mod de definire se justifică doar în contextul unui efort concertat, responsabil şi de lungă durată, sub forma unui Plan Naţional de Acţiuni pentru Combaterea Sărăciei Energetice (de altfel, obligaţie europeană conform Pachetului Trei Energie), care să ofere remedii financiare, non-financiare şi structurale, sustenabile şi pe termen lung, la problema sărăciei energetice”, au subliniat reprezentanţii CSD. 

Potrivit acestora, în România funcţuonează de 20 de aâni o schemă de ajutor financiar pentru consumatorii vulnerabili din raţiuni de venituri.

 OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, care instituie actualul sistem de ajutoare de încălzire, acoperind încălzirea indiferent de combustibilul utilizat (lemne, gaz, electricitate, energie termică în sistem centralizat), a funcţionat neîntrerupt în ultimii opt ani, acoperind, în ultimul sezon rece, aproape 5% din populaţia României. 

În studiul amintit, CSD a arătat cum poate fi îmbunătăţită această schemă, spre exemplu prin ţintirea proactivă a populaţiei sărace, prin ridicarea pragului de venit pentru calificare sau prin simplificarea listei de excluziune. Înlocuirea acestei scheme cu una nouă, elaborată în numai trei luni, este inoportună şi riscantă.

„Procesul de legiferare asupra consumatorului vulnerabil, printr-un amendament nejustificat de realitatea legislativă din România, introdus cu câteva ore înaintea votului în Comisie, fără consultarea actorilor interesaţi şi a specialiştilor, demonstrează o slabă cunoaştere a complexităţii sărăciei energetice din România, precum şi lipsa dorinţei de rezolvare sustenabilă a acestui fenomen social sever”, susţin reprezentanţii CSD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite