Consiliul Concurenței a dat amenzi de 1,2 milioane de euro marilor librării și edituri din țară. „O decizie uluitoare şi revoltătoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenței a sancționat șase companii importante de pe piața furnizării de carte din România, alături de Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi totalizând 5,967 milioane de lei, pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială. Cea mai mare amendă, de 3,98 milioane de lei, a fost aplicată Direct Client Services SRL, compania care deține Librăriile Cărturești.

Cea mai mare amendă, de 3,98 milioane de lei, a fost aplicată Librăriilor Cărturești - Foto Mediafax
Cea mai mare amendă, de 3,98 milioane de lei, a fost aplicată Librăriilor Cărturești - Foto Mediafax

Potrivit Consiliului Concurenței, investigația a fost declanșată ca urmare a unei plângeri înaintate de Asociația Educație pentru Toți Copiii, care deținea la acea vreme biblioteca Bookster. Editurile și librăriile sancționate, sprijinite de Asociația Editorilor din România (AER), ar fi coordonat strategii comerciale și ar fi limitat comercializarea de carte către entitățile ce gestionau Bookster, în perioada 2017-2020.

Actualii reprezentanți ai Bookster au subliniat că „nu avem astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. Am achiziționat brandul Bookster de la aceasta acum aproximativ 4 ani. Drept urmare, nu avem nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței”, potrivit unui comunicat de presă.

Companiile sancționate, alături de AER, sunt Curtea Veche Publishing SRL, Nemira Publishing House SRL, Humanitas SA, Publica Com SRL, Librăriile Cărturești, și Librăriile Humanitas SA.  

Amenzile au fost aplicate astfel, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, citat de Agerpres:

  • Curtea Veche Publishing S.R.L. 422.220,85 lei
  • Nemira Publishing House S.R.L. 324.636,37 lei
  • Humanitas S.A. 365.718,84 lei-
  • Publica Com S.R.L. 174.677,34 lei
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărtureşti) 3.982.290,66 lei
  • Librăriile Humanitas S.A. 582.362,94 lei
  • Asociaţia Editorilor Din România 115.696,04 lei.

Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 - 2020. Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor”, a precizat instituţia.

Consiliul Concurenţei a precizat că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Bookster, denumită și „biblioteca corporatiștilor”, cumpăra cărți de la edituri și librării, pe care le oferea abonaților săi prin intermediul unui abonament finanțat de companiile angajatoare ale acestora. Editurile și librăriile, susținute în demersurile lor de Asociația Editorilor din România (AER), au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se încadrează în definiția unei biblioteci publice, că nu respectă regulile pieței de carte și că nu oferă o compensație adecvată pentru drepturile de autor, potrivit afirmațiilor instituției.

Noi nu ne putem pronunţa asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile şi librăriile trebuiau să acţioneze doar prin mijloace legale pentru a-şi atinge obiectivele" a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Reacția editurilor și librăriilor

Într-un drept la replică transmis pe 28 august, Cărturești vine cu noi precizări:

"Declarațiile Consiliului Concurenței și ale domnului Bogdan Chirițoiu sunt false, lipsite de substanță și de probe care să le susțină. În acest sens, Cărturești a prezentat dovezi în cadrul raportului de investigație, însă acestea au fost ignorate în mod nejustificat, iar acum compania este denigrată în spațiul public prin declarațiile false sau trunchiate ale instituției. Asistăm la un abuz greu de conceput.

Contrar a ceea ce susține Consiliul Concurenței, Cărturești nu a avut nicio pretenție de la Bookster, nu a fost parte din procesul intentat de către edituri și Asociația Editorilor din România împotriva Bookster, nu a fost consultat în această privință, nu a asistat în vreun fel acest demers și nu a avut cunoștință de el până la momentul în care a devenit public. Cărturești nu a participat la vreuna din presupusele întâlniri, discuții sau înțelegeri în legătură cu Bookster, nu și-a coordonat acțiunile cu niciun alt jucător de pe piața de carte și nu a participat la nicio activitate de tip boicot. Valorile în care crede și pe care le promovează Cărturești încurajează concurența și un ecosistem sănătos în piața de carte și, evident, respectarea drepturilor de autor, care guvernează activitatea tuturor actorilor din această piață.

Pe de altă parte, este de semnalat contradicția dintre practicile Consiliului Concurenței și afirmațiile domnului Chirițoiu, care declară că principala cale de acțiune este adresarea în instanță, în timp ce instituția pe care domnia sa o conduce a incriminat acest demers în Raportul Investigației, stabilind ulterior decizia de amendare a celor șase edituri și librării. Acționarea în instanță nu înseamnă altceva decât o exercitare a dreptului de liber acces la justiție prevăzut în Constituție, iar incriminarea demersului de către Consiliul Concurenței este profund îngrijorătoare. 

Trebuie clarificat un lucru esențial pe care Consiliul Concurenței îl ignoră voit, inducând astfel în eroare și opinia publică atunci când vorbește despre așa-zisul boicot: odată notificată inexistența unor acorduri privind drepturile de autor, continuarea vânzărilor poate atrage răspunderea, inclusiv penală, a tuturor persoanelor implicate în lanțul comercial.

În aceste condiții, orice distribuitor are libertatea deplină de a decide în mod individual dacă poate continua sau nu livrările. Iar concluzia contrară susținută de către Consiliul Concurenței nu doar că e lipsită de temei faptic și juridic, ba chiar penalizează societățile precum Cărturești care respectă pe deplin prevederile legislației drepturilor de autor.

Despre Cărturești se menționează că a primit cea mai mare sancțiune. Precizăm, însă, că amenzile aplicate de Consiliul Concurenței sunt calculate procentual din cifra de afaceri a fiecărei companii sancționate. Cărturești operează peste 50 de librării fizice și una online, desfășoară activități de distribuție (inclusiv în supermarketuri) și exportă în Republica Moldova, toate acestea contribuind la cifra sa de afaceri.

Consiliul Concurenței îndeamnă editurile și librăriile să-și dovedească nevinovăția în instanță, însă este bine cunoscut faptul că un proces de genul acesta poate dura ani de zile, timp în care opinia publică este dezinformată. În plus, Cărturești nu a recurs la posibilitatea de reducere semnificativă a amenzii prin «recunoașterea» faptelor, menționată de domnul Chirițoiu în comunicatul său, întrucât nu poate recunoaște ceva de care nu este vinovat.

Cărturești își ia deciziile în mod autonom, conform propriilor convingeri etice și valori, respectând legislația în vigoare, precum și munca autorilor, traducătorilor, ilustratorilor, redactorilor și a tuturor celor care depun eforturi pentru apariția și promovarea unei cărți. Considerăm, de altfel, că aceste convingeri și valori sunt împărtășite de toți cititorii. 

Ca să-l parafrazăm pe Ray Bradbury, nu e nevoie să arzi cărțile pentru a distruge o cultură, e suficient să-i descurajezi pe cei care le fac posibile".

Cărturești și Nemira, două dintre cele mai mari nume din piața de carte din România, au reacționat vehement după ce Consiliul Concurenței a anunțat sancțiunile.

Cărturești respinge concluziile Consiliului Concurenței, care susțin că ar fi încălcat regulile din domeniul cultural, și își exprimă convingerea că justiția îi va da dreptate. Cu toate acestea, compania avertizează că, până la soluționarea în instanță, intervenția autorității de concurență va avea efecte distructive asupra spațiului cultural și educațional.

După 24 de ani în care sprijină sectorul cultural şi piaţa de carte, Cărtureşti este profund revoltat şi indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenţei. (...) Astăzi, însă, Consiliul Concurenţei consideră că lanţul de librării Cărtureşti ar fi folosit practici neconcurenţiale şi este sancţionat. O decizie uluitoare şi revoltătoare, care nu doar că este în contradicţie cu practicile şi valorile Cărtureşti, ci şi una care va afecta semnificativ şi pe termen lung piaţa de carte din România, oricum fragilă. Cărtureşti respinge fără rezerve concluziile şi declaraţiile publice fără substanţă, temei legal şi competenţă prin care Consiliului Concurenţei susţine pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiţia ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenţiei Consiliului Concurenţei în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive”, a menționat compania.

Cărturești afirmă că nu a inițiat nicio acțiune împreună cu Asociația Editorilor din România (AER), nu a avut cunoștință de acestea și nu a participat la întâlniri legate de un "model de business". Compania subliniază că statutul său de membru afiliat în AER era doar formal, fără drept de vot, și că toate deciziile sale au fost luate în mod autonom și independent, respectând mereu legea aplicabilă.

În ciuda sentimentului de dezamăgire de astăzi, Cărtureşti va continua să facă ceea ce ştie şi iubeşte să facă: să aducă scriitorii şi cărţile aproape de cititori", mai spune compania.

Editura Nemira a anunțat, la rândul său, că va contesta amenda de 324.636 lei, pe care o consideră nejustificată. Nemira a subliniat că, de-a lungul celor 33 de ani de activitate, este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de sancțiune.

Nemira respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei şi va apela la toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Nemira se declară surprinsă de decizia Consiliului Concurenţei, având în vedere argumentele şi probele pe care Nemira le-a pus la dispoziţia acestei instituţii, ca răspuns la toate solicitările de informaţii primite pe parcursul investigaţiei, precum şi în faţa Plenului Consiliului Concurenţei", se menţionează într-un comunicat al editurii.

Reprezentanții Nemira și-au exprimat dezamăgirea față de decizia autorității de concurență, subliniind că au cooperat pe deplin pe parcursul investigației și că această decizie va îngreuna misiunea editurii într-o piață de carte deja dificilă, afectată de inflație și falimentul unor distribuitori importanți.

Această decizie vine într-o perioadă extrem de dificilă pentru întreaga industrie datorită inflaţiei şi falimentului unor distribuitori importanţi de pe piaţă şi ne va îngreuna misiunea asumată de promovarea lecturii pe una dintre cele mai mici pieţe de carte din Europa. În această situaţie, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăţia", a declarat Ana Lotts-Nicolau, acţionar al Nemira Publishing House.

Și Curtea Veche Publishing consideră amenda impusă de Consiliul Concurenței ca fiind nemeritată și abuzivă, acuzând instituția de o profundă neînțelegere a industriei de carte. Editura susține că a respectat întotdeauna legile concurenței și își rezervă dreptul de a contesta sancțiunea. De asemenea, Curtea Veche respinge categoric acuzațiile de practici concurențiale neloiale și subliniază că, în cei 25 de ani de activitate, a respectat toate regulile economice și a menținut relații transparente și corecte cu toți partenerii din domeniul editorial.

Bookster: „Nu avem nicio legătură cu plângerea”

Bookster a transmis, prin intermediul unui comunicat, că nu are „nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii” și că a achiziționat brandul Bookster de la această asociație „acum aproximativ 4 ani”. În acest context, Bookster subliniază: „nu avem nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței”.

În comunicatul său, Bookster explică faptul că „Bookster Experience SRL ("Bookster" sau "noi"), companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acționează ca intermediar între biblioteci și oamenii care iubesc lectura.

„Noi ne dorim o colaborare foarte bună și corectă cu toți jucătorii din piața de carte din România.”, au mai spus ei.

Bookster nu este o bibliotecă și nu este implicat în niciun fel în activitatea de împrumut de cărți, aceasta fiind desfășurată integral de bibliotecile cu care cooperăm. Bibliotecile sunt cele care stabilesc termenii și condițiile pentru împrumutul de cărți. Platforma noastră online doar conectează bibliotecile cu persoanele care doresc să acceseze opere literare.”, se precizează în comunicat.

Bookster funcționează similar altor platforme online, cum ar fi „E-Bay, Amazon Marketplace etc.,” oferind „bibliotecilor spațiul digital pentru a-și expune colecțiile de opere literare, într-un mod organizat și vizibil, ușor accesibil potențialilor cititori – similar unui catalog online”, a mai precizat compania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite