De ce vara sunt mai mulți pacienți la Ortopedie decât iarna. „Mulți fotbaliști de ocazie care pun suflet ca la Mondial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În topul persoanelor care ajung, seară de seară, la urgențe ortopedice se numără „fotbaliștii de ocazie”, de regulă corporatiști cu joburi sedentare, care joacă de parcă ar fi la Campionatul Mondial, spune Horea Benea, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Cluj-Napoca.

Horea Benea, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu
Horea Benea, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu

„O vorbă din popor spune că iarna ortopezii au mai mult de lucru, dar să știți că ne contrazic datele statistice. Iarna, oamenii sunt mai cuminți, stau în casă și ies afară doar dacă au nevoie, și atunci, cu cea mai mare atenție. În zilele cu polei sau în prima zi de ninsoare sunt probleme, însă majoritatea traumelor se produc în sezonul cald, începând de primăvara și până toamna târziu, pentru că aici avem mai multe categorii de cauze”, spune el.

„Se pune suflet ca la Campionatul Mondial”

Pe primul loc sunt accidentele sportive ale „corporatiștilor”, angajați care au munci statice în timpul zilei, iar seara ies la mișcare. „Vin la noi cu accidentări traumatice acești sportivi de ocazie, să zicem așa, care își desfășoară competițiile lor de fotbal, de tenis sau, mă rog, alte sporturi.”

 Motivul? „Uneori aș putea zice că nu se respectă acel fair-play sau acel bun-simț, fiindcă joacă de multe ori cu toată dăruirea, cu toată puterea, de parcă ar fi la Campionatul Mondial. Și atunci pun mai mult suflet de cât ar trebui și pe lângă suflet pun și trupul, pentru că da, se produce contactul cu adversarul, fiecare se ține cât mai tare și, normal, la un moment dat unul cedează”, explică medicul.

Astfel, spune Benea, în fiecare seară, la Urgențe ortopedice vin cel puțin patru-cinci astfel de sportivi accidentați, dintre care unu-doi chiar au probleme mai grave.

„De multe ori vin cu diferite afecțiuni, de la simple entorse de gleznă, de genunchi, la fracturi de încheietură a mâinii - în cădere  se pune mâna jos pentru atenua căderea - dar vin și cu afecțiuni mai grave, cum sunt fracturile la nivelul membrelor inferioare, membrelor superioare, rupturi de ligamente”, precizează Benea.

Seara după fotbal, la urgențe

Cel mai periculos astfel de sport „de ocazie” este fotbalul, iar accidentații vin, de regulă, seara la Urgențe.

„Din ce am constatat noi aici sunt oameni care au de obicei o muncă sedentară, muncă de birou, IT-ști, sigur, dar și alte profesii intelectuale și nu numai, care desfășoară o activitate mai mult statică, și atunci seara se dezlănțuie, își consumă energiile acumulate peste zi și de multe ori apar problemele”, explică Benea. 

Ortopedul susține că pe lângă accidentele provocate de intrările dure, mai sunt problemele cauzate de faptul că jucătorii nu fac încălzirea înainte de a intra pe teren. „Oamenii aceștia, pe lângă faptul că nu au o condiție fizică foarte bună, intră pe teren fără să-și facă încălzirea, fără să facă niște strechinguri”, detaliază el.

Soluția: minimum 20-30 de minute de încălzire în care să lucreze mobilitatea articulară și musculară. 

O creștere a numărului de pacienți care ajung la Urgențe la Ortopedie se produce și în momentul când în oraș sunt evenimente de mare amploare, cum sunt festivalurile, unde se și consumă alcool, și sunt create condiții pentru accidentări.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite