Consilier al guvernatorului BNR, despre taxa PSD pe recunoştinţă: Este sistemul public de pensii sau de asistenţă socială în faliment?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Croitoru, BNR
Lucian Croitoru, BNR

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), se întreabă dacă ”este sistemul public de pensii sau de asistenţă socială în faliment?”, în contextul în care parlamentarii PSD au depus o Iniţiativă legislativă prin care copiii majori ar putea fi obligaţi să plătească pensie de întreţinere părinţilor şi bunicilor care necesită sprijin material.

Un grup de zeci de parlamentari PSD a depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care copiii majori sunt obligaţi să le plătească pensie de întreţinere părinţilor care necesită sprijin material. În cazul în care acest lucru nu este posibil, obligaţia va reveni nepoţilor sau strănepoţilor majori. Sancţiunea prevăzută în proiect pentru neîndeplinirea acestei obligaţii merge până la 3 ani de închisoare.

Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunoştinţei între generaţii”, copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”.

Croitoru atrage atenţia că autorii acest proiect consideră că statul român nu are capacitatea de a face asta, fie că nu are datoria.

„Iniţiativa vine de la politicieni social democraţi. Ce înseamnă asta în esenţă? În primul rând, înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru, acest din urmă aspect intrând în contradicţie cu esenţa doctrinei social democrate a partidului din care iniţiatorii fac parte”, a scris Croitoru, pe Facebook.

Totodată, el atrage atenţia că această iniţiativă neagă unele drepturi ale oamenilor.

„În al doilea rând, înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale aşa cum doreşte: nu poţi obliga un tânăr să plătească pensie părinţilor, bunicilor şi străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care şi-l asumă statul”, a scris consilierul.

Totodată, Croitoru consideră că acest proiect este un atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzaţi de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit că tinerii îşi neglijează părinţii.

„Am, în consecinţă, trei întrebări. Este sistemul public de pensii sau de asistenţă socială în faliment? Cred iniţiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit şi trebuie îngrădit? Cred iniţiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali şi-şi părăsesc părinţii la greu? Dacă răspunsul la această din urmă întrebare este pozitiv, sunt aşa de numeroase cazurile încât depăşesc resursele financiare ale sistemului public de pensii şi de asistenţă socială?”, a scris Croitoru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite