Consecințele unei recolte mici de porumb: ce spun specialiștii

0
Publicat:

România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Totuși, potrivit specialiștilor contactați de „Adevărul”, chiar și în condițiile unei scăderi semnificative a recoltei, consecințele nu vor fi foarte grave.

România va avea cea mai mică recoltă de porumb, Foto: Arhivă Adevărul
România va avea cea mai mică recoltă de porumb, Foto: Arhivă Adevărul

Trebuie să avem în calcul două lucruri. Când vorbim despre consumul intern de porumb, ne referim, pe de-o parte, la consumul uman, mălaiul. Dar cât mălai se mai consumă în România? Pe de altă parte, ne referim și la porumbul care intră în furajele animalelor. În condițiile în care avem o scădere dramatică a efectivelor de porci, la vaci etc., este evident că cererea internă pentru porumb nu va fi foarte mare. Adică și în condițiile unei scăderi dramatice a recoltei, minimul ultimilor 10-15 ani, consumul intern nu va fi afectat”, a transmis pentru „Adevărul” un specialist din domeniu, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

În ceea ce privește exportul de porumb, acesta a precizat că tranzacțiile sunt foarte puține pentru că fermierii nu sunt mulțumiți de prețul actual al cerealelor.

Prin urmare, nu cred că se vor face foarte multe tranzacții. Adică și dacă ar fi fost o recoltă foarte, foarte bună, nu cred că s-ar fi mers foarte mult la export. Cred că fermierii și-ar fi stocat, mai degrabă, cantitățile obținute în acest moment. Fie pentru mai târziu, când prețul va fi mai mare, sau pentru când vor avea ei nevoie de bani urgent. Sunt probleme, dar fermierii cred că se gândesc să vândă în momentul când vor avea și mai mare nevoie de bani decât au în momentul acesta. Recolta de porumb va fi la un minim al ultimilor 5 ani, cu siguranță. Din punctul acesta de vedere, producția va fi foarte mică. Dar, chiar și așa, tendința după luna august a fost mai degrabă de stocare la fermieri. A vândut doar cine a avut nevoie de bani urgent. Această tendință pare că se manifestă și în acest moment. Din informațiile pe care le avem de la traderi, fermierii mai degrabă nu sunt dispuși să vândă în acest moment. Multă sau puțină, preferă să-și stocheze marfa”, a adăugat sursa citată.

Cu cât ar putea scădea recolta de porumb

Potrivit datelor transmise de ministrul Agriculturii, seceta pedologică din acest an a diminuat recolta de porumb a țării noastre cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi. Petre Daea a adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022.

La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite