România ar putea înregistra cea mai mică producție de porumb la hectar din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE şi-a redus, încă o dată, estimările privind randamentul recoltei de porumb din acest an afectată de secetă, transmite Reuters.

UE şi-a redus, încă o dată, estimările privind producţia de porumb, Foto: Arhivă Adevărul
UE şi-a redus, încă o dată, estimările privind producţia de porumb, Foto: Arhivă Adevărul

Conform celor mai recent prognoze ale MARS, publicate luni seara, producţia medie de porumb la hectar în Uniunea Europeană ar urma să fie de 6,34 tone în acest an, în scădere faţă de 6,39 tone la hectar cât estima în luna septembrie.

Această revizuire în jos, care vine după o reducere şi mai importantă anunţată luna trecută, face ca randamentul prognozat de MARS să fie cu 20% sub nivelul de anul trecut şi cu 19% sub media din ultimii cinci ani, informează Agerpres.

De asemenea, randamentele prognozate la culturile de floarea soarelui şi soia au fost revizuite şi ele de MARS în scădere şi acum sunt prognozate să fie cu 16%, respectiv 18% mai mici decât mediile din ultimii cinci ani.

Pe măsură ce sezonul se apropie de sfârşit, impactul verii secetoase devine şi mai clar", a informat MARS.

Potrivit serviciului de monitorizare, ploile puternice care au căzut la sfârşitul verii au întârziat recoltatul porumbului într-o serie de sate membre din est, precum România şi Ungaria, fără a aduce beneficii culturilor care erau deja în faza de maturitate.

Situația în România

În cazul României, MARS mizează în prezent pe o producţie medie de porumb de 3,94 tone le hectar, cea mai mică din UE, cu 33% sub cea de 5,90 tone la hectar înregistrată anul trecut şi cu 34% sub media din ultimii cinci ani.

La floarea soarelui, MARS mizează în prezent, în cazul României, pe o producţie medie de 1,97 tone le hectar, cu 25% mai mică decât media din ultimii cinci ani.

La soia boabe, producţia din România ar urma să fie în acest an de 1,77 tone la hectar, cu 27% mai mică decât media din ultimii cinci ani.

În schimb, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE menţionează faptul că ploile răspândite au ajutat la însămânţarea cerealelor de iarnă precum grâul, prin refacere umezelii solului.

La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunța că producţia de grâu obţinută în acest an de țara noastră ,,înmagazinată şi aflată sub cheie" este de peste 9 milioane de tone.

În ceea ce privește culturile de floarea-soarelui și porumb, oficialul a transmis atunci: ,,Suntem în apropierea finalizării recoltatului la floarea-soarelui. Producţiile obţinute până la această dată ne dau posibilitatea să afirmăm că există şi aici în condiţii grele, rezultate care să satisfacă nevoile ţării şi disponibilităţile pentru export. La cultura porumbului, aceasta a fost mai mult afectată. Fermierii ştiu acest lucru. Ea a fost salvată pe suprafeţele aflate în perimetrul irigabil şi pe anumite zone unde precipitaţiile au căzut în anumite cantităţi, în perioade diferite de vegetaţie, ţinând într-un confort hidric planta, iar producţia care se estimează ne dă posibilitatea nouă să afirmăm astăzi că vom avea necesarul pentru consumul intern, dar o cantitate mult mai mică pentru export.

Şi când mă refer la export, mă gândesc la faptul că România, aflându-se în bazinul Mării Negre, într-o competiţie cu două state fanion, înţelegând aici Rusia şi Ucraina, state care au un aport deosebit la export, România fiind a treia ţară şi a doua din Uniunea Europeană cu potenţialul acesta de a exporta cereale, anul acesta nu va avea posibilitatea să exporte cantitatea pentru care fermierii au lucrat şi noi ne-am aşteptat, din cauza condiţiilor pe care le cunoaşteţi".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite