Confirmare. Guvernul elimină autorizaţia de construire la accesarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că Guvernul va modifica joi legea de funcţionare a Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, astfel încât, atunci când se solicită finanţare, să nu mai fie necesară depunerea autorizaţiei de construire. Ordinul Arhitecţilor din România a criticat această măsură.

Viorica Dăncilă a precizat că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii este „un instrument deosebit de apreciat”, în doar 20 de zile de la demarare fiind depuse aproximativ 1.000 de cereri de finanţare.

 „În şedinţa de guvern de astăzi îmbunătăţim funcţionarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, preluând propuneri venite din teritoriu. Extindem acest program astfel încât să finalizăm şi construcţia şi amenajarea spaţiilor de depozitare şi păstrare a produselor agricole, o măsură aşteptată de fermieri care au nevoie de sprijin pentru valorificarea produselor”, a spus premierul.

De asemenea, Dăncilă a spus că în domeniul prioritar principal al Fondului va fi inclusă şi finalizarea investiţiilor pentru realizarea aeroporturilor, „pentru că România are nevoie de infrastructură modernă”.

„Totodată,simplificăm procedura de solicitare a finanţării, pentru că ne dorim mai multă eficienţă în realizarea proiectelor. În acest sens, eliminăm autorizaţia de construcţie din lista documentelor necesare la depunerea dosarului de solicitare a finanţării. Pentru a nu exista confuzii, fac precizarea că acest document va fi în continuare obligatoriu pentru începerea lucrărilor de construcţie”, a precizat Dăncilă.

Premierul a menţionat că, pentru a finanţa cât mai multe proiecte, vor fi eligibile şi alte cheltuieli, cum ar fi cele cu utilităţile, cele de proiectare, studiile de fezabilitate sau expertizele tehnice.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a criticat anunţul făcut de premierul Viorica Dăncilă cu privire la eliminarea autorizaţiei de construcţie pentru anumite investiţii publice derulate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„Exceptarea autorităţilor publice de la parcurgerea unor paşi esenţiali, mai exact de verificare specializată a documentaţiei investiţiei, este un act riscant şi discriminatoriu, încurajând indisciplina în construcţii şi nerespectarea legii”, a avertizat Alexandru Găvozdea, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite