Complexul Energetic Hunedoara va importa 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional
0Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.
Aurel Niculescu, directorul general al CEH, a anunţat că termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convenţional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce ţin de CEH şi de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, potrivit Mediafax.
„Se importă cărbune pentru că nu avem suficient şi, în al doilea rând, cărbunele achiziţionat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal. Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia şi Paroşeni este de 3.700-3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune şi pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferenţa între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal şi unul de 4.000 -4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare şi uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalaţiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentate“, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
În aceste condiţii, Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, care are o capacitate calorică diferită de cea a cărbunelui normal.
Procedurile de achiziţie se vor încheia săptămâna viitoare, iar contractul are o valoare estimată de 14 milioane de euro.
Prezent, vineri, la Deva, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara că nu este adeptul importurilor de cărbune şi spunea că un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României rămâne cărbunele, motiv pentru care şi-ar dori ca minerii să poată produce mai mult şi să fie plătiţi în consecinţă.
Mai puteţi citi: