Companiile de petrol și gaze cu afaceri de peste 50 milioane de euro plătesc impozite suplimentare

0
Publicat:

De la data de 1 ianuarie 2024, a fost instituit un impozit suplimentar pentru companiile care operează în sectoarele de petrol și gaze naturale, care înregistrează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro.

foto conduce care transportă petrol și gaz
Companiile de petrol și gaze cu afaceri de peste 50 milioane de euro plătesc impozite suplimentare

Taxa impusă pentru aceste companii este de 0,5% din cifra lor de afaceri, din care se deduc unele investiții în curs și amortizări, și este diferită de impozitul pe profit pe care companiile care activează în domeniul petrolului și al gazelor naturale îl plăteau până la acest moment.

Impozitul de 0.5% din cifra de afaceri ar urma să se aplice pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, iar apoi, de la data de 1 ianuarie 2026, contribuabilii care desfășoară activități în sectoarele petrolului și gazelor naturale, vor avea de achitat un impozit minim pe cifra de afaceri, care fa fi calculat la 1% din cifra de afaceri, în cazul în care suma de plată din acest impozit este mai mare decât impozitul pe profit, pe care îl achitau deja, până la data de 1 ianuarie 2024.

Această nouă taxă a fost introdusă odată cu măsurile fiscal-bugetare publicate la data de 29 decembrie, care ar urma să ducă la scăderea deficitului bugetar. Potrivit previziunilor oficiale realizate de Executiv, suma totală preconizată că se va strânge în decursul anului 2024, ajunge la 340 de milioane de lei, potrivit datelor publicate în proiectul de buget pentru anul acesta.

În plus, aceasta taxa ar urma să aducă din ce în ce mai mulți bani la bugetul de stat, sumele majorându-se de la un an la altul. Astfel, pentru anul 2025 se estimează un profit de 450 de milioane de lei, 980 de milioane de lei în 2026 și 1,05 miliarde de lei în 2027.

Potrivit calculelor oficiale, principalele companii afectate de plata acestui nou impozit de 0,5% din cifra de afaceri sunt producătorii de petrol și gaze, dar și companiile care se ocupă de rafinarea petrolului precum Petrom, Romgaz, Black Sea OIl and Gas, Rompetrol, Petrotel și Lukoil.

Cum se plătește taxa

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor, impozitul pe cifra de afaceri ar urma să fie achitat de companiile care activează în extracția de țiței, extracția gazelor naturale, fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului, distribuția combustibililor gazoși prin conducte, comercializarea combustibililor gazoși, comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule și transporturile prin conducte.

Impozitul suplimentar se va calcula, declara şi plăti trimestrial, după cum urmează: pentru trimestrele I-III, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, iar pentru trimestrul IV, până la data declarației anuale de impozit pe profit.

Guvernul bagă bețe în roate în exploatarea gazului românesc

Două dintre cele mai mari companii care sunt vizate de impozitul pe cifra de afaceri sunt OMV Petrom şi Romgaz, care au angajat deja sume foarte mari de bani, în jur de 2 miliarde de euro, pentru operaţionalizarea exploatării perimetrului gazeifer Neptun Deep, de la Marea Neagră.

Acest impozit pe cifra de afaceri ar putea reprezenta o frână investiţională importantă pentru consorţiul format din cele două companii, pentru probabil cel mai important proiect energetic strategic al României, din următorii ani.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite