Compania ucraineană Naftogaz nu reînnoiește contractul pentru tranzitul gazelor rusești
0Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe teritoriul ucrainean, contract care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, relatează agenţia EFE.
„Ucraina menţine tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noştri europeni”, a spus Chernyshev pentru a justifica faptul că tranzitul nu a fost întrerupt încă, în pofida războiului.
Însă, o dată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există „nicio intenţie şi nicio iniţiativă” pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.
Pe de altă parte, Chernyshev a semnalat că Ucraina este pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte rezervele de gaze şi are „planuri foarte ambiţioase” pentru a creşte producţia şi a reduce consumul propriu, cu scopul de a putea deveni în următorii ani „un exportator net”.
Naftogaz a denunţat în urmă cu un an Gazprom la Tribunalul Internaţional de Arbitraj, susţinând că gigantul rus plăteşte mai puţin decât s-a stipulat în contract, după reducerea în mod unilateral a volumelor de gaze pe care le transportă via teritoriul ucrainean.
Țările din UE urmează să fie profund afectate
„Dacă tranzitul ucrainean se oprește, livrările de gaze din gazoductul Gazprom către țările UE ar putea scădea între 10 și 16 miliarde de metri cubi (45 până la 73% din nivelurile actuale)”, a spus o analiză din iunie a Centrului pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia. Europa cu un deficit în 2025 înainte ca capacitatea suplimentară de gaz natural lichefiat din SUA și Qatar să intre online.
„Pentru Europa în ansamblu, este destul de ușor de gestionat. Dar pentru unele țări aflate la sfârșitul conductei, Austria, Ungaria și așa mai departe, imaginea este puțin diferită", a declarat Georg Zachmann, senior fellow la think tank-ul economic Bruegel. „Ar trebui să vedem o remaniere a capacităților fizice. , fluxuri fizice. Acest lucru ar putea veni cu costuri suplimentare pentru ei”.