Comisia Europeană propune stimulente fiscale pentru capitaluri proprii pentru a ajuta întreprinderile să se dezvolte şi să devină mai reziliente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a propus miercuri o indemnizaţie pentru reducerea tendinţei de favorizare a îndatorării (DEBRA), pentru a ajuta întreprinderile să acceseze finanţarea de care au nevoie şi să devină mai reziliente.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii CE, această măsură va sprijini întreprinderile prin introducerea unei indemnizaţii care va acorda capitalurilor proprii acelaşi tratament fiscal ca şi îndatorării. Propunerea prevede că majorările capitalului propriu al unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza sa de impozitare, la fel ca în cazul îndatorării.

Această iniţiativă face parte din strategia UE privind impozitarea întreprinderilor, care urmăreşte să asigure un sistem fiscal echitabil şi eficient în întreaga UE şi contribuie la uniunea pieţelor de capital, făcând finanţarea mai accesibilă întreprinderilor din UE şi promovând integrarea pieţelor naţionale de capital într-o veritabilă piaţă unică.

„În prezent, normele fiscale favorizează îndatorarea în cadrul sistemului de impozitare a societăţilor, întreprinderile putând deduce dobânda aferentă unei finanţări prin îndatorare– dar nu şi costurile legate de finanţarea prin capitaluri proprii –, ceea ce poate stimula întreprinderile să acumuleze datorii în loc să majoreze capitalul propriu pentru a-şi finanţa creşterea.

Nivelurile excesive de îndatorare fac ca întreprinderile să fie vulnerabile la schimbările neprevăzute din mediul de afaceri. Gradul total de îndatorare a societăţilor nefinanciare din UE s-a ridicat la aproape 14,9 mii de miliarde EUR în 2020 sau 111 % din PIB.

În acest context, merită subliniat faptul că întreprinderile cu o structură solidă de capital pot fi mai puţin vulnerabile la şocuri şi mai susceptibile să facă investiţii şi să inoveze. Prin urmare, reducerea dependenţei excesive de finanţarea prin îndatorare şi sprijinirea unei posibile reechilibrări a structurii capitalului întreprinderilor pot avea un impact pozitiv asupra competitivităţii şi creşterii. Se preconizează că abordarea combinată, prin indemnizaţia pentru capitalurile proprii şi deducerea limitată a dobânzii, va duce la creşterea investiţiilor cu 0,26 % din PIB şi la creşterea PIB cu 0,018 %.”, explică reprezentanţii CE.

În acest context, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „În aceste vremuri întunecate şi nesigure, trebuie să acţionăm nu numai pentru a ajuta întreprinderile noastre să facă faţă provocărilor imediate, ci şi pentru a sprijini dezvoltarea lor viitoare. Astăzi luăm măsuri pentru ca avantajele fiscale ale capitalului propriu să fie comparabile cu cele ale îndatorării pentru întreprinderile care doresc să mobilizeze capital. Dorim să dăm un impuls întreprinderilor nou-înfiinţate şi IMM-urilor inovatoare din întreaga UE.

Această soluţie armonizată pentru favorizarea îndatorării în cadrul sistemului de impozitare a societăţilor va face ca mediul de afaceri european să fie mai previzibil şi mai competitiv, stimulând dezvoltarea uniunii pieţelor noastre de capital. Propunerea noastră va ajuta întreprinderile să acumuleze capital mai solid, făcându-le mai puţin vulnerabile şi mai susceptibile de a investi şi de a-şi asuma riscuri, ceea ce va fi benefic pentru locurile de muncă şi creşterea economică în Europa.”

Potrivit sursei citate, tranziţia verde şi digitală necesită noi investiţii în tehnologii inovatoare.

„Fiscalitatea joacă un rol important în ceea ce priveşte încurajarea şi facilitarea dezvoltării şi creşterii durabile a întreprinderilor. O indemnizaţie pentru finanţarea prin capitaluri proprii poate facilita investiţii îndrăzneţe în tehnologiile de vârf, în special pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi IMM-uri. Capitalurile proprii sunt deosebit de importante pentru întreprinderile inovatoare cu creştere rapidă aflate la început de drum şi pentru întreprinderile în curs de extindere care doresc să concureze la nivel mondial.”, a mai transmis CE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite